Ogórek Markus - odmiana o smacznych owocach pozbawionych goryczki
Ogórek Śremianin – nieco ulepszona i bardziej odporna na choroby wersja odmiany Śremski
Zobacz także
Ogórek Śremianin to druga, nieco ulepszona wersja odmiany Śremski. W zasadzie między odmianami nie ma znaczących różnic. Śremianin jest nieco bardziej odporny na choroby typowe dla roślin dyniowatych.
Opis
Na roślinach ogórka Śremianin pojawiają się przede wszystkim kwiaty żeńskie, umieszczone po 1-3 na węźle. Jest to dość wczesna odmiana, więc szybko rozpoczyna się okres owocowania.
Owoce mają cylindryczny, regularny kształt. Charakteryzują się jasnozieloną do zielonej barwą skórki z wyraźnymi jaśniejszymi smugami o średniej długości. Skórka pokryta jest średnio gęsto rozmieszczonymi brodawkami i mało wydatnymi bruzdami.
Odmiana wyróżnia się bardzo dobrą strukturą plonu, nie ma tendencji do nadmiernego grubienia ani żółkienia.
Zastosowanie
Owoce ogórka Śremianin są polecane szczególnie do konserwowania, ale równie dobrze można je przeznaczyć na kwaszeniaki. I na surowo i po przetworzeniu są bardzo smaczne. Jest to bardzo wartościowa odmiana, szczególnie nadająca się do uprawy polowej.
Jej niewątpliwie największą zaletą jest niezwykle duża, genetyczna odporność na choroby różnego typu. Szczególnie wysoką tolerancję ma wobec mączniaka rzekomego i prawdziwego, ale wykazuje także dużą odporność na wirusa zwykłej mozaiki ogórka i kanciastą plamistość liści.
Prawdopodobnie jest jedną z najbardziej odpornych na choroby typowe dla ogórka odmianą uprawianą w Polsce.