Ogórek Śremianin – nieco ulepszona i bardziej odporna na choroby wersja odmiany Śremski

Ogórek Śremianin to druga, nieco ulepszona wersja odmiany Śremski. W zasadzie między odmianami nie ma znaczących różnic. Śremianin jest nieco bardziej odporny na choroby typowe dla roślin dyniowatych.

Opis

Na roślinach ogórka Śremianin pojawiają się przede wszystkim kwiaty żeńskie, umieszczone po 1-3 na węźle. Jest to dość wczesna odmiana, więc szybko rozpoczyna się okres owocowania.

Owoce mają cylindryczny, regularny kształt. Charakteryzują się jasnozieloną do zielonej barwą skórki z wyraźnymi jaśniejszymi smugami o średniej długości. Skórka pokryta jest średnio gęsto rozmieszczonymi brodawkami i mało wydatnymi bruzdami.

Odmiana wyróżnia się bardzo dobrą strukturą plonu, nie ma tendencji do nadmiernego grubienia ani żółkienia.               

Zastosowanie

Owoce ogórka Śremianin są polecane szczególnie do konserwowania, ale równie dobrze można je przeznaczyć na kwaszeniaki. I na surowo i po przetworzeniu są bardzo smaczne. Jest to bardzo wartościowa odmiana, szczególnie nadająca się do uprawy polowej.

Jej niewątpliwie największą zaletą jest niezwykle duża, genetyczna odporność na choroby różnego typu. Szczególnie wysoką tolerancję ma wobec mączniaka rzekomego i prawdziwego, ale wykazuje także dużą odporność na wirusa zwykłej mozaiki ogórka i kanciastą plamistość liści.

Prawdopodobnie jest jedną z najbardziej odpornych na choroby typowe dla ogórka odmianą uprawianą w Polsce.

OCEŃ SWÓJ STAN WIEDZY NA TEMAT OGÓRKÓW! [QUIZ]

[1/10] Ogórki pochodzą z:

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki