Siew ogórków gruntowych - technika i termin
Ogórek Śremski – popularna i niezwykle plenna odmiana konserwowa
Zobacz także
Odmiana Śremska od wielu lat cieszy się uznaniem hodowców. Jeszcze niedawno wiodła prym wśród konserwowych odmian ogórków, obecnie coraz częściej zastępuje się ją jej genetycznym następcą – ogórkiem Śremianin, który charakteryzuje się większą odpornością na choroby.
Pokrój
Roślina wyróżnia się silnym wzrostem i dużą plennością, tworzy prawie wyłącznie kwiaty żeńskie, z których powstają cylindryczne owoce bez szyjki, z charakterystyczną, lekko zaokrągloną nasadą.
Ogórki te charakteryzują się małą, pełną komorą nasienną. Skórka dojrzałego owocu ma żywy, zielony kolorem z jasnymi smugami sięgającymi mniej więcej połowy długości, utrzymuje kolor do końca okresu wegetacji i nie wykazuje tendencji do żółknięcia.
Owoce pokryte są licznymi brodawkami o dość dużym rozmiarze, z których wyrastają białe, kłujące kolce.
Zastosowanie
Ogórki Śremskie poleca się do konserwowania, ale sprawdzają się również w kwaszeniu. Odmiana charakteryzuje się dużym plonem, chociaż wymaga gleb żyznych i przewiewnych.
Nadaje się do uprawy w niskich, przewiewnych tunelach, gdzie bardzo wcześnie zaczyna owocować. Jest dosyć odporna na choroby typowe dla roślin dyniowatych, ale może wymagać profilaktycznej ochrony chemicznej.
Jest to bardzo stara odmiana, która przez wiele lat zajmowała pierwsze miejsce wśród najczęściej kupowanych odmian ogórków. Na jej podstawie powstała inna, bardzo podobna w pokroju, ale bardziej odporna na choroby, odmiana Śremianin.