Ogórek Śremianin – nieco ulepszona i bardziej odporna na choroby wersja odmiany Śremski
Ogórek Chrobry - wysoko plonująca odmiana doskonała na przetwory
Zobacz także
Ogórek Chrobry to mieszańcowa, wczesna odmiana doskonała na różne przetwory, m.in. na małosolne lub konserwowe ogórki. Skusić może jej wysoka plonotwórczość – największy udział ma plon wczesny.
Charakterystyka
Odmiana Chrobry zaliczana jest do typu konserwowego, tworzy cylindryczne, smukłe, ciemnozielone, na końcach jaśniejsze owoce z słabo widocznymi bruzdami i małymi, nielicznymi brodawkami (współczynnik kształtu 2,7:1). Rośliny silnie rosną, wobec czego wymagają intensywnego dolistnego nawożenia. Dominują na nich kwiaty żeńskie, umieszczone w jednym węźle od 1 do 3 sztuk.
Uprawa gruntowa
Nasiona wysiewamy w maju do przygotowanej wcześniej gleby w rozstawie 80 x 120 cm. Chrobry, jak większość ogórków, ma duże wymagania glebowe – preferuje żyzne, zasobne w próchnicę i składniki pokarmowe, wilgotne i przewiewne gleby.
Decydując się na jego uprawę pomyślmy o odpowiednim stanowisku – najlepsze będzie zaciszne, osłonięte od wiatru, dość słonecznie i odchwaszczone miejsce. Ogórki zaczynamy zbierać od lipca do września, co kilka dni, czasem codziennie. Chrobry jest bardzo plenny i dość wierny w plonowaniu – średni plon wczesny wynosi 40 t z ha, w tym handlowy to 30 t z ha.
Zastosowanie
Chrobrego możemy uprawiać zarówno w gruncie, jak i pod niskim tunelem (wczesna uprawa). Ogórki charakteryzują się doskonałymi właściwościami przetwórczymi – nadają się do konserwowania i kwaszenia.
Odporność
Odmiana Chrobry wykazuje całkowitą odporność na parcha dyniowatych, bardzo wysoką tolerancję na mączniaka rzekomego i dobrą na wirusa mozaiki ogórka. Z tychże względów nie wymaga wykonywania wielu zabiegów ochronnych, może być z powodzeniem stosowana w uprawie ekologicznej.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa