
Sadzenie czosnku wiosennego. Wyjaśniamy najważniejsze aspekty
Czosnek Ornak to popularna odmiana ozima ceniona w kuchni ze względu na jej wspaniały smak i aromat. Otrzymała Złoty Medal Polagra Farm na MTP w 2010 roku oraz dostała tytuł „Agro Polska”.
Ornak to średnio późna odmiana tworząca bardzo duże, białe główki złożone z dużych ząbków okrytych białą łuską z fioletowymi żyłkami. Średnia masa główki wynosi 60-100 g, a znajduje się w niej od 4 do 8 ząbków. Jest to odmiana strzałkująca, czyli wybija w pędy kwiatostanowe – co widać po przekrojeniu główki wszerz.
Ornak sadzimy od połowy października do początku listopada, w ilości 1,5 t ząbków na 1 ha i rozstawie 15-20 x 5 cm. Czosnek ten preferuje dobrą, zasobną w składniki pokarmowe i próchnicę, przewiewną glebę o odczynie zbliżonym do obojętnego, pH=6,8-7,0.
Plon zbieramy na przełomie czerwca i lipca, kiedy ok. 40% liści zacznie brązowieć i zasychać. Nie spóźniajmy się ze zbiorem, gdyż dłuższe opóźnienie pozwala główkom rozsypywać się w ziemi na pojedyncze ząbki, które prędko puszczą korzenie. Jeśli zbierzemy takie, ukorzenione już ząbki, możemy spodziewać się ich szybkiego gnicia i psucia.
Odmiana Ornak cechuje się ostrym, ale nie palącym smakiem, posiada doskonały aromat, przez co staje się wyśmienitym dodatkiem do potraw w naszej kuchni. Polecany jest nie tylko do bezpośredniego spożycia, ale także dla przemysłu przetwórczego i farmaceutycznego. A skusić powinien jeszcze jedną cechą – posiada długą przydatność do spożycia!
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl