
Prezentujemy sposoby uprawy czosnku jarego i ozimego
Czosnek Jarus to jara, średnio wczesna odmiana dojrzewająca później o 3-5 dni niż odmiana Cyryl. Cechą charakterystyczną wyróżniającą ją pośród innych wiosennych odmian jest zróżnicowanie w wielkości ząbków w jednej główce.
Małe (20-40 g), białokremowe główki odm. Jarus kryją w sobie różnej wielkości ząbki okryte kremowo-beżową łuską – zewnętrzne są średniej wielkości, wewnętrzne mniejsze, wszystkie ściśle ułożone zwykle po 8-12 sztuk. Czosnek ten nie wybija w pędy kwiatostanowe – na przekroju poprzecznym główki dostrzeżemy wyłącznie ząbki.
Jarus sadzimy wiosną, w marcu (najpóźniej na początku kwietnia), w ilości ok. 0,5 t na 1 hektarze w rozstawie 15-20 x 5 cm i na głębokość 3-5 cm. Termin sadzenia dostosowujemy do panującej obecnie pogody. Przed umieszczeniem w glebie rozdzielonych ząbków zaprawiamy je preparatem grzybobójczym i przeciwko niszczykowi zjadliwemu. A jaka powinna być gleba? Czosnek Jarus preferuje dobrze uprawioną, próchniczną, zasobną w składniki pokarmowe i przewiewną glebę o pH = 6,8.
Zbioru spodziewać się możemy, kiedy liście zaczną brązowieć i zasychać, przypada to zwykle na koniec lipca lub początek sierpnia, plon ogólny Jarusa to 5-6 t z ha. Nie opóźniajmy zbierania czosnku, gdyż pozostawiony dłużej w ziemi zacznie rozpadać się na pojedyncze ząbki i ukorzeniać, a zebrane z korzeniami szybko gniją. Jarus jest przez długi czas przydatny do spożycia – przechowywać go możemy niezwykle długo, nawet do 12 miesięcy.
Jarus polecany jest do wykorzystania w wielu gałęziach przemysłu, głównie w przemyśle spożywczym, przetwórczym i farmaceutycznym. Powinien zagościć również w naszym ogródku, po czym w kuchni, gdyż posiada przyjemny smak i aromat.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl