Ceny i notowania wieprzowiny – 12-18 listopada 2018 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z listopada 2018 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2018-11-18, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,34 zł/kg (region północny), 4,23 zł/kg (region środkowo-wschodni), 4,18 zł/kg (region południowo-wschodni) i zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 5.613 zł/t (brak zmian w stosunku do zeszłego tygodnia), dla klasy E: 5.505 zł/t (stagnacja ceny w porównaniu do zeszłego tygodnia), dla klasy U: 5.151 zł/t (cena taka sama jak w poprzednim notowaniu), dla klasy R: 4.808 zł/t (stagnacja ceny), dla klasy O: 4.200 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), a dla klasy P: 3.708 zł/t (tygodniowy spadek o 12%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2018-11-18 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce nie zmieniła się w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 6.442 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 11.498 zł/t, czyli o 2% drożej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana podrożała o 10% i kosztowała 16.688 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 3% mniej niż tydzień temu, czyli 10.841 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
11-18-18 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 165,50 zł/szt. (20 kg), co oznacza spadek o 3% w porównaniu do 11-11-18. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 125,00 zł/szt. (o 3% mniej w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 205,00 zł/szt. (spadek o 14%).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi