Wszystko, co trzeba wiedzieć o wentylacji i mikroklimacie w chlewni

Wentylacja w chlewni Karmienie trzody w chlewni

Prawidłowe parametry mikroklimatu oraz sprawnie działająca wentylacja wpływają na samopoczucie i zdrowie trzody chlewnej. Obecnie stosowane systemy utrzymania świń dodatkowo pogarszają warunki panujące w chlewni.

Brak ściółki, która pełni funkcje absorpcyjne dla moczu, przez co zwiększa się wytwarzanie toksycznych gazów i procent wilgotności. Otwarte kanały gnojowe lub kanały pokryte podłogą szczelinową z okresowo usuwaną gnojowicą są źródłem unoszących się szkodliwych oparów i drobnoustrojów chorobotwórczych.

Wpływ mikroklimatu na trzodę

Nieprawidłowe warunki mikroklimatyczne w chlewni mogą doprowadzić do zaburzeń metabolicznych przewodu pokarmowego, obniżenia wydajności, utraty masy ciała, osłabienia odporności organizmu oraz niższych przyrostów dziennych. Przy niekorzystnym stosunku temperatury do wilgotności, może wystąpić zwiększone zużycie paszy nawet o 30%, bez przełożenia na wyniki produkcyjne (w przypadku zbyt niskiej temperatury).

Mięso pochodzące od świń utrzymywanych w złych warunkach higienicznych znacząco wpływa na jakość mięsa, jego zapach i barwę. Czynniki mikroklimatyczne mogą również wpływać na konstrukcję budynku, zmniejszając jego wytrzymałość oraz na elementy wyposażenia, które pod wpływem wilgoci i substancji toksycznych łatwej poddają się zjawisku korozji.

Temperatura i wilgotność

W literaturze specjalistycznej podkreśla się fakt, iż wpływ temperatury i wilgotności na zwierzęta należy rozpatrywać jednocześnie. Występują cztery przypadki niewłaściwego połączenia dwóch czynników mikroklimatycznych. Wysoka wilgotność i wysoka temperatura najczęściej występuje podczas letnich upałów. Może wtedy dochodzić do przegrzania organizmu, ponieważ przy zbyt wysokiej wilgotności zaburza się praca układu termoregulacyjnego. W chlewniach o zbyt dużej obsadzie również może wystąpić takie zjawisko.

Zbyt niska temperatura i wysoka wilgotność jest czasami obserwowana podczas jesiennych dni. Może prowadzić do nadmiernego wychłodzenia organizmu, zwiększenia pobrania paszy i zaburzeń w prawidłowej pracy układu pokarmowego. Zbyt niska temperatura połączona z niską wilgotnością może pojawiać się w chlewniach adaptowanych ze starych drewnianych budynków inwentarskich, całkowicie pozbawionych ogrzewania. Również może wywoływać hipotermię i zwiększenie zużycia paszy na przyrost 1 kg masy ciała.

W porodówkach często pojawia się połączenie niskiej wilgotności i wysokiej temperatury. Wysoka temperatura jest spowodowana dodatkowymi źródłami ciepła dla prosiąt. Takie warunki panujące w pomieszczeniu przez dłuższy czas, wysuszają śluzówkę, która pękając ułatwia wnikanie drobnoustrojów do organizmu.

W tabeli poniżej podane są optymalne wartości temperatur i wilgotności, jakie powinny być utrzymywane w danych sektorach.

Grupa trzody chlewnej

Optymalna temperatura

Optymalna wilgotność

Prosięta i warchlaki

18-32̊ C

50-60%

Knury i lochy luźne

12-15̊ C

60-70%

Knurki i loszki hodowlane

14-17̊ C

60-70%

Tuczniki

12-18̊ C

60-70%

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki