Jakie pasze dla trzody chlewnej? Podpowiadamy!

Żywienie trzody chlewnej Żywienie trzody chlewnej

Produkcja wieprzowiny przechodzi w Polsce obecnie kryzys. Szykowane są rządowe programy wsparcia dla gospodarstw chcących rozwijać się w tym kierunku. Aby hodowla trzody chlewnej była opłacalna, konieczne jest osiąganie jak największych przyrostów jak najmniejszym kosztem. Najważniejszymi czynnikami mającymi na nią wpływ są genetyka, odpowiednie pasze dla trzody chlewnej i jej żywienie.

Systemy żywienia dostosowuje się do określonych grup produkcyjnych. Tu wyróżniamy:

-Lochy

-Prosięta

-Loszki

-Tuczniki

Lochy

Żywienie lochy zależy od fazy rozrodczej w jakiej się znajduje.

Lochy ciężarne mają rosnące zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Dążenie do otrzymania jak największej liczby prosiąt od lochy w danym roku sprawia, że muszą zostać zaspokojone nie tylko jej potrzeby bytowe, ale także te rozwijających się płodów. We wczesnym okresie prośności dieta także wygląda inaczej niż tuż przed oproszeniem.  Tworząc gotowe pasze treściwe dla tej grupy produkcyjnej producenci starają się zapewnić rozwój dużej ilości zdrowego, żywotnego, prawidłowo wykształconego potomstwa o jak największej masie urodzeniowej. Poród jest dla organizmu matki nie lada obciążeniem, więc dieta musi być ukierunkowana na zapewnienie jej jak najlepszej wytrzymałości, czyli powinna zapewnić jej długą użytkowość, a hodowcy ograniczyć remont stada.  Istotnymi cechami dawek pokarmowych dla tej grupy są smakowitość (pasza nieatrakcyjna organoleptycznie nie będzie chętnie przyjmowana przez lochę), komponenty mineralne dodawane w formie wchłanialnej przez jelito zwierzęcia monogastrycznego, dodatek substancji pomagających dbać o stawy, kościec i racice, składniki naturalnie stymulujące układ odpornościowy, koncentracja aminokwasów egzogennych (tych, których świnia nie potrafi sama syntetyzować). Pasze dla trzody chlewnej powinny zapewniać odpowiednie pH moczu ograniczając tym samym ryzyko infekcji dróg moczowych, polepszać płodność i zwiększać przeżywalność zarodków, a następnie dbać o ich prawidłowy rozwój.

Pasze dla loch w laktacji zawierają komponenty zwiększające pobieranie paszy i pozytywnie wpływające na mleczność. Poprawiają witalność matek i ssących prosiąt. Dbają o prawidłowe funkcje układu rozrodczego przygotowując lochę do kolejnego zapłodnienia. W tej fazie jak i u loch luźnych zaleca się suplementację 70% koncentratem włókna. Polepsza to płodność, sprzyja prawidłowemu przebiegowi porodu, ogranicza poporodowe MMA (zespół charakteryzujący się występowaniem zapalenia gruczołów mlekowych, macicy i bezmleczności). Ułatwia wypróżnianie. Wartościowe są także stabilizatory mikroflory bakteryjnej przewodu pokarmowego, które przeciwdziałają zakażeniom przewodu pokarmowego i sprzyjają prawidłowym procesom trawienia. Poprawiają one także strawność pasz. Innym cennym dodatkiem są naturalne zioła poprawiające odporność. Mają one korzystne działanie dla zdrowia szczególnie w sytuacjach stresowych (też okresu okołoporodowego) i zmniejszają ryzyko nagłej śmierci sercowej, na którą ten gatunek zwierząt jest bardzo wrażliwy.

Prosięta

Już od pierwszego dnia życia można wprowadzić  zestawy przeznaczone dla tej grupy zwierząt. Zawierają one immunoglobuliny (będące składnikami przeciwciał odpornościowych), probiotyki wspomagające pracę młodego przewodu pokarmowego i glukozę jako szybko dostępne źródło energii.  Pomagają w prawidłowym rozwoju prosiąt i zapewniają wysoką masę odsadzeniową.  Zwiększają odporność na czynniki zakaźne.

W okresie ssania wprowadza się mleko dla prosiąt ssących. Zawiera ono wartościowe składniki, przeważnie wysokostrawne białko mleka z domieszką koncentratu białka sojowego. Dodatek probiotyków zapobiega biegunkom tła żywieniowego i zakaźnego. Zestawy witamin i minerałów stymulują odporność i poprawiają przemianę materii. Takie produkty zwiększają pobieranie paszy i umożliwiają odchów młodych bez mleka lochy. Prosięta są wtedy w pełni przygotowane do odsadzenia.

Następnie prosięta gotowe są do przyjmowania starterów odsadzeniowych.  Mają one za zadanie zapewnić bezpieczne odsadzenie i zminimalizować liczbę upadków okołoodsadzeniowych.  Warunkują szybki wzrost i wyrównują masę prosiąt. Podstawowymi składnikami powinny być białko o wysokiej strawności oraz łatwo przyswajalna energia, której najlepszym źródłem są produkty uboczne przemysłu cukierniczego.  Dodatek w postaci maślanu sodu poprawia wykorzystanie paszy. W tym wieku można już także w razie potrzeby stosować pasze lecznicze, które wspomagają organizm podczas biegunek lub infekcji dróg oddechowych.

Dla prosiąt wkraczających w fazę odchowu wybór gotowych pasz jest już ogromny.  Wszystkie one starają się zapewnić wysokie przyrosty dzienne z dobrym wykorzystaniem paszy na 1 kg przyrostu masy, jednocześnie dbając o prawidłowe funkcje wszystkich układów organizmu. Największy nacisk kładzie się na rozwój układu kostno-stawowego i działanie systemu odpornościowego.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki