Ozdobna kura jedwabista, silka – charakterystyka, hodowla i żywienie

Kura jedwabista Kura jedwabista

Kura jedwabista to jedna z najbardziej charakterystycznych ras na świecie. Wyróżnia się przede wszystkim gęstymi, nieco wiotkimi i luźnymi piórami, które sprawiają, że jej upierzenie jest puszyste i delikatne w dotyku.

Charakterystyka rasy

Kura jedwabista (silka) jest rasą ozdobną, hodowaną raczej ze względu na właściwości estetyczne niż nieśność czy ilość dostarczanego mięsa. Faktycznie, wyróżnia się niezwykłym wyglądem. W związku z tym, że jej pióra mają wiotką stosinę i luźne promyki, kura jedwabista jest bardzo puszysta. Jej nazwa wzięła się od tego, że piórka są bardzo delikatne w dotyku. Najczęściej ma białą barwę, jednak zdarzają się również egzemplarze popielate, niebieskawe lub całkiem czarne.

Ma krótki i szeroki tułów, wklęsły grzbiet. Szeroka pierś i dość nisko osadzony brzuch są zaokrąglone, szyja raczej krótka i gruba. Krótkie skrzydła tylko lekko przylegają do tułowia. Kury jedwabiste charakteryzują się małą głową z pierzastym czubem odchylonym do tyłu. Małe owalne zausznice i dziób przyjmują niebieskawy odcień, a policzki czarnoniebieski. Również ciemnoniebieskie są skoki i palce, obficie owłosione od zewnątrz. Nie ma wyraźnego dymorfizmu płciowego – ogon koguta jest krótki i szeroki, a płcie nieznacznie różnią się od siebie wielkością. Kogut waży około kilograma, kura mniej więcej 800 gram. Nioski składają między 80 a 100 białych jaj z lekko różowym odcieniem.

Żywienie

Wszystkie ptaki grzebiące mają bardzo duże wymagania pokarmowe. Zapotrzebowanie na poszczególne składniki zwiększa się wraz z wiekiem i przeznaczeniem kury. W inny sposób dobiera się paszę dla niosek, a jeszcze inaczej dla kur mięsnych, a w zawiązku z tym, że kury jedwabiste są hodowane głównie ze względów estetycznych, ich żywienie powinno być wypadkową obu przypadków.

Główną zasadą karmienia kur każdego rodzaju jest dostarczenie im paszy w odpowiedniej do wieku i masy ciała objętości, zarazem bogatej we wszystkie potrzebne składniki. Zachowanie odpowiednich proporcji jest nie tylko podstawowym sposobem na zapewnienie ptakom odpowiednich warunków do rozwoju, ale także podnosi jakość jaj. Oprócz węglowodanów, które są głównym źródłem energii, w diecie kur powinno znaleźć się białko, witaminy i składniki mineralne, zwłaszcza wapń, który jest niezbędny do budowania skorupki jajka. Dobrym sposobem na dostarczenie kurom wapnia jest osobne podawanie pokruszonych na drobne kawałeczki muszli małży lub innych skorupiaków. Często podaje się kurom pokruszone skorupki jajek, ale obecne badania wskazują, że należy się tego wystrzegać – taka praktyka może prowadzić do rozdziabywania złożonych jaj. Drób sam pobiera małe kamyczki i ziarenka piasku z ziemi na wybiegu, jeżeli jednak nie ma do tego dostępu, należy osobno podawać żwirek, około 3 gramy na dzień. Ze względu na niewielki przewód pokarmowy, ważące około kilograma kury powinny spożywać tylko około 60 gram paszy dziennie i 120 mililitrów czystej wody.

Kubki smakowe kur nie są złożone – wyczuwają one zaledwie dwa podstawowe smaki słony -niesłony i słodki - niesłodki. Z tego powodu zjadają wszystko bez większego zastanowienia, nie wybierając tego, co jest im najbardziej potrzebne. Aby wszystkie kury miały możliwość pobrania po trochę z każdego składnika paszy, należy rozłożyć mieszankę do paśników skonstruowanych w taki sposób, aby wszystkie ptaki z naszej hodowli zmieściły się na raz. Ważne jest również zabezpieczenie jedzenie w paśniku przed zabrudzeniem – kury nie powinny mieć możliwości, żeby do niego wejść.

Pokarm to dla kur nie tylko sposób na pożywienie się. Jego wyszukiwanie jest dla nich prawdziwą rozrywką. Warto zatem co jakiś czas rozrzucić im garść ziaren, bądź zielonki, którą będą mogły z przyjemnością dziobać. Dzięki temu będą miały zajęcie na dłuższy czas i nie będą się nudziły, co zapobiega oskubywaniu się wzajemnie z piór i niszczeniu jaj.

czytaj dalej...

Komentarzy (1)

  1. lolo

    Brak wiedzy jest ogromny jeśli chodzi o autora tego tekstu..Gatunek ten ma wspaniałe walory smakowe mięsa oraz jajek..W Azji od wieków jest jednym z podstawowych gatunków konsumpcyjnych..po co generalnie sprowadzać dany gatunek do naszego kraju skoro świadomość hodowców jest na zerowym poziomie..??

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki