
Żywienie i pasze dla kurczaków brojlerów - najważniejsze informacje
Prawidłowe żywienie kurcząt rzutuje na przyszłe wyniki produkcyjne. Kurczęta podczas pierwszych dni życia wymagają szczególnej troski. Jest to etap resorpcji pęcherzyka żółtkowego, dzięki któremu ptak mógł rosnąć i rozwijać się w jajku.
Pasze dla kurcząt są dzielone na trzy lub cztery grupy. Dostosowuje się je w zależności od wieku ptaków. Najczęściej w żywieniu kurcząt stosuje się mieszanki pełnoporcjowe, lub mieszanki, które hodowcy uzupełniają zbożem z własnego gospodarstwa (np. pszenicą).
Struktura paszy również różni się w kolejnych etapach życia. Wynika to ze zmieniającej się zdolności do pobierania większych granul. Pisklęta najchętniej pobierają paszę w postaci drobnej kruszonki. Po upływie kilkunastu dni paszę zmienia się na grubszą kruszonkę, a do końca tuczu lub podczas chowu niosek stosowany jest granulat.
Pobranie paszy w ogromnej mierze zależy od warunków środowiska panujących w kurniku. Bardzo duży wpływ ma temperatura. Pisklęta i kurczęta nie powinny być przemarznięte, bo pobierają znacznie więcej paszy, która nie jest wykorzystywana w odpowiedni sposób przez organizm. Zbyt wysoka temperatura powoduje zianie ptaków i zmniejsza się pobranie paszy, a zwiększa pobranie wody.
Istotnym czynnikiem wpływającym na ilość pobranej paszy jest dostosowanie jej wartości energetycznej i białkowej do faktycznych potrzeb i wieku ptaków.
Pasze dla kurcząt różnią się składem i procentową zawartością składników odżywczych w zależności od wieku. W żywieniu kurcząt stosuje się pasze o nazwie prestarter, starter, grower i finiszer. W pierwszym etapie żywienia jest najmniej energii metabolicznej na 1kg mieszanki, natomiast najwięcej białka, lizyny oraz wapnia. Z upływem kolejnych dni (starter do 14 dnia życia, grower od 15 do 7 dnia przed ubojem, finiszer od 7 dnia przed ubojem) ilość energii metabolicznej w mieszance rośnie, a białka, wapnia i lizyny maleje. Z dnia na dzień, wraz ze wzrostem ptaków potrzeby pokarmowe zmieniają się, dlatego stosowanie trzech lub czterech rodzajów mieszanki jest uargumentowane.
Mieszanki dla kurcząt najczęściej składają się z kukurydzy, pszenicy, śruty sojowej i słonecznikowej, olejów roślinnych oraz mączki rybnej. Mieszanki najczęściej nie są zbilansowane pod kątem egzogennych aminokwasów, dlatego rekompensuje się to poprzez dodatek aminokwasów syntetycznych, głównie lizyny, metioniny i treoniny. Do mieszanek tego typu dodawane są również witaminy oraz minerały (w postaci kredy pastewnej, soli pastewnej). Powszechnie stosowany jest dodatek w postaci kokcydiostatyków o bardzo krótkim okresie karencji, np. jednej doby przed ubojem.
czytaj dalej...Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl