Jak wybrać dodatki paszowe, by uzupełnić niedobory odżywcze mieszanek?

Dodatki paszowe to olbrzymia grupa substancji lub związków pełniąca korzystne funkcje dla organizmu zwierzęcia, środowiska i zysków hodowcy. Wyróżniono kilka grup dodatków paszowych, które pełnią określone funkcje. Przede wszystkim uzupełniają niedobory składników odżywczych mieszanek paszowych, poprawiają procesy trawienne i utrzymują homeostazę mikrobiologiczną układu pokarmowego, wspomagają produkcyjność zwierząt, eliminują niekorzystny wpływ odchodów na środowisko, poprawiają strawność pasz, zapobiegają schorzeniom.

Dodatki technologiczne

Spośród dodatków technologicznych należy wymienić antyoksydanty, konserwanty, emulgatory oraz różnego rodzaju spoiwa.

Antyoksydanty czyli przeciwutleniacze są stosowane w celu zabezpieczenia pasz przed utlenianiem niektórych substancji, w celu ochrony zdrowia zwierząt i zachowaniem jak najwyższej wartości biologicznej. Obecnie stosuje się butylohydroksyanizol i butylohydroksytoluen, witaminę A i C. Antyoksydanty są szczególnie istotne w przypadku stosowania w mieszankach pasz pochodzenia zwierzęcego o wysokiej zawartości tłuszczu.

Środki konserwujące pasze zabezpieczają je przed psuciem, cechują się działaniem przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym. Głównymi konserwantami w produkcji pasz są kwasy organiczne- mrówkowy, fumarowy, mlekowy, cytrynowy.

Emulgatory są stosowane przede wszystkim przy wytwarzaniu preparatów mlekozastępczych, mają na celu zmianę napięcia powierzchniowego substancji i samoistne mieszanie ich ze sobą.

Spoiwa to substancje mające na celu łączenie się rozdrobnionych składników paszy do granulatu i zmniejszenie pylenia paszy podczas zadawania.

Dodatki sensoryczne

Dodatki sensoryczne to substancje stosowane w celu poprawy jakości produktów pochodzenia zwierzęcego oraz paszy.

Barwniki w paszach stosuje się głównie w celu poprawy wyglądu produktów pochodzących od zwierząt np. jaj (kolor żółtka) czy tusz drobiu, ponieważ tego wymagają konsumenci. Dodatki tego typu to głównie ekstrakty np. papryki lub karotenoidy naturalne lub syntetyczne.

Dodatki smakowe i aromatyczne mają na celu poprawę smakowitości i zapachu pasz, tak aby zwierzęta chętniej ją pobierały w większych ilościach. Substancje te działając na zmysł węchu i smaku pobudzają wydzielanie śliny, buforowanie paszy w żołądku oraz zwiększają żerność. Dodatki smakowe stosuje się głównie dla bydła i trzody chlewnej, przede wszystkim dla prosiąt, które preferują słodki smak. Dlatego do mieszanek paszowych dodaje się sacharynę i wanilinę oraz dodatki owocowe -kokosowe, malinowe, jabłkowe. Drób nie reaguje na określony zapach czy smak, ale zastosowanie niektórych ziół w dawce może wpłynąć na zwiększenie wydzielania soków trawiennych, co wpływa na żerność.

Dodatki dietetyczne

Dodatki dietetyczne mają na celu uzupełnienie niedoborów substancji odżywczych, witamin i minerałów. Na rynku dostępne są takie dodatki jak witaminy i prowitaminy, które uzupełniają niedobory w paszach, powstające przez obróbkę technologiczną komponentów paszowych (suszenie, kiszenie). Do pasz dodawane są również zioła w różnej formie - świeże, granulowane, suszone, jako napar, macerat lub koncentrat. Ich głównym zadaniem jest poprawa smaku i zapachu paszy, zwiększenie strawności, działanie przeciw bakteryjne, przeciwbiegunkowe. Niektóre zioła pomagają usunąć rybi zapach z produktów pochodzących od zwierząt karmionych mączką rybną lub zmniejszają stres oraz niepożądane działanie substancji antyodżywczych zawartych w paszach.

Powszechnie stosowane są preparaty uzupełniające niedobory aminokwasów w dawce paszowej. Dużo łatwiej jest dodać syntetyczny aminokwas do niezbilansowanej dawki niż próbować ją zmienić całkowicie dodając komponenty paszowe zawierające jego duże stężenie, ponieważ zmieniamy również zawartość innych składników. Bardzo często stosuje się syntetyczną lizynę i metioninę, oraz treoninę i tryptofan.

W żywieniu zwierząt stosowane są również preparaty dzięki którym sprawniej pracują mikroorganizmy np. w żwaczu. Do takich substancji zaliczamy związki azotowe niebiałkowe. Bakterie wykorzystują azot do produkcji własnego białka.

Bardzo ważnym dodatkiem wspomagającym funkcje organizmu oraz konserwującym pasze jest mocznik, w formie granulatu lub proszku.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki