
Najlepsze pasze dla kur i drobiu - przegląd i charakterystyka
Drób należy do grupy zwierząt charakteryzującej się krótkim przewodem pokarmowym, szybką przemianą materii, wydajnością trawienia i wchłaniania i spożywaniem pasz o wysokiej koncentracji składników pokarmowych. W żywieniu drobiu unika się skarmiania pasz o dużej zawartości włókna lub wody.
Pasze mają za zadanie zaspokoić potrzeby bytowe i produkcyjne. W żywieniu drobiu wykorzystywane są głównie pasze zbożowe oraz produkty uboczne pochodzące z ich przetworzenia. Pasze różnią się zawartością składników odżywczych i przydatnością do skarmiania. Niektóre z komponentów paszowych są używane w prawie każdej mieszance i każdym gospodarstwie.
Ziarno zbóż stanowi w dawkach dla drobiu aż 80%. Jest najlepszym źródłem energii, zawiera największe stężenie łatwostrawnych węglowodanów. Zboża nie posiadają w swoim składzie dużych ilości białka (około 10%), ale stosowane są w tak dużym udziale w dawkach jako komponenty, że zawartość się bilansuje. Wartość odżywcza zbóż zależy w dużym stopniu od warunków środowiska, gleby, temperatury, nasłonecznienia, deszczu, terminu zbioru i warunków konserwacji i magazynowania.
Drób, jeśli ma możliwość wyboru zbóż, wyjada na początku te, które najbardziej mu smakują. Każdy gatunek ma inne preferencje, ale wszystkie gatunki wolą całe ziarna niż zboża ześrutowane.
Pszenica jest głównym zbożem wykorzystywanym w Polsce do żywienia wszystkich gatunków drobiu hodowlanego. Zawiera od 8 do 14% białka, które posiada wysoki wskaźnik strawności. Pszenica posiada dość wysoką wartość energetyczną (zbliżoną do kukurydzy), około 13 MJ i niewielką ilość włókna (2%).
Pszenica jest wartościowym komponentem mieszanek dla drobiu w formie granulatu, ponieważ wysokie stężenie glutenu ułatwia zbrylanie cząstek. Z tego samego powodu nie powinna być stosowana w dużej ilości podczas żywienia kurcząt. Skarmianie pszenicy u niosek i brojlerów rzeźnych wymaga uzupełniania ksantofili, ponieważ w tym zbożu one nie występują (nadają odpowiednie barwy żółtkom jaj i skórze ptaków).
Obok pszenicy, należy do najważniejszych komponentów paszowych stosowanych w żywieniu drobiu. Zawiera wysokie stężenie energii (około 14,5 MJ), a przy tym również dużo białka (8-10%). Jest źródłem witamin E i A, karotenu oraz zawiera niewiele włókna.
Jest bardzo istotną paszą w żywieniu kur nieśnych oraz brojlerów. U drobiu wodnego pogarsza jakość tłuszczu okrywowego, dlatego musi być stosowana w ograniczonych ilościach (do 30%).
Pszenżyto posiada podobne stężenia składników odżywczych do pszenicy. Niestety nie może być stosowane na tak szeroką skalę, jak pszenica, szczególnie podczas odchowu młodego drobiu. Wykorzystując w dawce pszenżyto, trzeba pamiętać o dodatku enzymów paszowych (np. ksylanazy).
czytaj dalej...Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl
Komentarzy (2)
Zofia
Dodano: 2015-03-30 11:58:55A ja jakiś czas temu zauważyłam, że moje kury jedzą pokruszone szkło. I raz na jakiś czas im sypie, to rzucają się jak na ziarno. Czy nie zaszkodzi im to?
hycus
Dodano: 2015-03-31 12:44:53Kury jedza wszystko. Często jadają piasek, bo potrzebują krzemu do uformowania skorupek jaj. W szkle jest także ten pierwiastek. A jak to wplywa na ich zdrowie to nie wiem.