
Przepiórka japońska - wszystko, co warto o niej wiedzieć!
W Polsce przepiórki hodowane są w celu pozyskiwania tuszek i jaj. Przepiórki są gatunkiem ptaków, który zajmuje bardzo mało powierzchni, dlatego idealnie nadaje się dla gospodarstw posiadających niewykorzystane budynki inwentarskie. Przepiórki należą do najmniejszego gatunku drobiu hodowlanego.
Przepiórki należą do grupy zwierząt charakteryzujących się dymorfizmem płciowym. Dorosłe samce są mniejsze i ważą około 80-180g, mają ciemniejsze piórka na głowie i rudy kołnierz na szyi. Samiczki mają upierzenie szaro-beżowo-białe, idealnie dostosowane do skrytego trybu życia na wolności. Masa ciała dorosłych przepiórek to 110-280 g, a wysokość 9 cm. Samce przy spionizowanej pozycji ciała, którą przybierają podczas wydawania krzykliwych dźwięków mają około 20 cm.
Przepiórki mają 15 cm obwodu ciała mierzonego pod skrzydłami, a największy udział mięśnia piersiowego w masie całego ciała ze wszystkich gatunków drobiu (aż 33%).
Bardzo charakterystyczną cechą samców przepiórek, odróżniającą ich od innych gatunków drobiu, to zewnętrzny narząd płciowy. Znajduje się nad kloaką i jest silnie ukrwiony, wydala pieniącą się substancję podczas kopulacji.
Przepiórki mają dość wyjątkowe wymagania dotyczące warunków utrzymania. Do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz nieśności potrzebują pomieszczeń ciepłych i dobrze oświetlonych. Nie mają konkretnych wymagań związanych z poziomem wilgotności w budynku oraz ciśnieniem atmosferycznym.
W pomieszczeniu optymalna temperatura powinna wynosić 20-22°C, spadek poniżej 17°C może doprowadzić do spadku nieśności. Optymalna wilgotność na poziomie 50-70% zapewni komfort ptakom, jeśli jednak wilgotność przekroczy, którąś z wymienionych wartości, przepiórki nie powinny na to zareagować. Jedynym sygnałem dla hodowcy może być większe pobranie wody przez ptaki podczas dużego spadku wilgotności.
W pomieszczeniach dla piskląt przez pierwsze dni życia, dodatkowo powinna znajdować się sztuczna kwoka, dająca 40° ciepła w pierwszym dniu życia. Później temperaturę stopniowo się obniża, tak aby w trzecim tygodniu życia młodych można było wyłączyć dodatkowe promienniki ciepła.
W pomieszczeniach powinna znajdować się wentylacja, tak aby ruch powietrza umożliwiał swobodną wymianę gazową ptaków. Jest ona bardzo istotna, ponieważ przepiórki bardzo szybko się rozwijają i mają znaczne tempo przemiany materii.
Przepiórki są wrażliwe na raptowne zmiany temperatury oraz gwałtowne ruchy powietrza. Pierwszym objawem u ptaków wskazującym na występowania przeciągów w budynku jest wypadanie piór, drugim obniżenie nieśności.
Kolejnym bardzo istotnym czynnikiem wpływającym na cechy mięsne i nieśne przepiórek jest natężenie i długość światła. W pomieszczeniach muszą znajdować się okna oraz sztuczne oświetlenie. Ilość światła w ciągu dnia ma ogromny wpływ na szybkość dojrzewania.
W intensywnym chowie przepiórek w budynkach muszą znajdować się określone pomieszczenia, które usprawniają pracę na fermie.
Ptaszarnia jest pomieszczeniem, w którym utrzymuje się pisklęta, młodzież i dorosłe ptaki. Jedynym dodatkowym wyposażeniem pomieszczenia dla piskląt jest sztuczna kwoka. Magazyn jaj to miejsce oddalone od ptaszarni, ponieważ panuje tam niska temperatura (15°C) i nie powinno być tam okien. Inkubatornia to również oddzielne pomieszczenie, w którym należy zachować czystość, ciszę i spokój. Znajdują się w nim aparaty wylęgowe, do których nakładane są zapłodnione jaja i odbierane wyklute pisklęta.
Przepiórki są utrzymywane w klatkach, bateriach, wolierach i w systemie podłogowym.
czytaj dalej...Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl