
Wszystko, co trzeba wiedzieć o żywieniu i paszach dla gołębi
Hodowla ślimaków winniczków jest popularna na całym świecie. Ślimaki mają krótki cykl rozwojowy, wykazują dużą plenność oraz szybki wzrost.
Początkowo hodowle były skupione głównie we Francji, Włoszech i Portugalii. W Polsce pozyskiwano masowo ślimaki winniczki z naturalnego środowiska i eksportowano. Z czasem wzrosło zainteresowanie hodowlą, ale również konsumpcją i przetwórstwem.
W hodowli głównie użytkuje się ślimaka Helix aspersa (Müller), który występuje w dwóch odmianach Helix aspersa aspersa oraz Helix aspersa maxima.
Ślimak winniczek czyli Helix pomatia jest obecnie coraz częściej użytkowany, ponieważ jest największym Europejskim ślimakiem lądowym. Muszla dorasta do 5,5 cm i masy 50 g.
Rocznie w Polsce około 300 ton ślimaków winniczków jest eksportowanych do innych państw. Można go zbierać w naturalnym środowisku od 1 do 31 maja, wielkość minimalna to 33 mm.
Od ślimaków głównie pozyskiwane jest mięso, ale również kawior z jaj ślimaka szarego i śluz do produkcji kosmetyków.
Mięso ślimaków charakteryzuje wysoka wartość odżywcza, niski procent tłuszczu około 0,8% i wysoki procent białka do 20%. Białko jest bardzo wartościowe, ze względu na skład aminokwasowy. Tłuszcz posiada bardzo dobry profil kwasów tłuszczowych, aż 75 % z nich należą do nienasyconych.
Pierwszym etapem pozyskania mięsa jest uśmiercenie ślimaka parą wodną lub zanurzenie we wrzątku. Drugim etapem jest rozbiór, czyli rozdzielenie nogi ślimaka od worka trzewiowego.
W późniejszych etapach następuje mycie, dzielenie na klasy, blanszowanie, mrożenie i magazynowanie.
Można kupić żywe ślimaki, mrożone mięso oddzielone od skorupki i worka trzewiowego, konserwy i dania gotowe.
Ślimaki szare są wykorzystywane do produkcji kawioru, osolonej ikry. Jednorazowo od ślimaka można pozyskać około 200 jaj. Jaja są myte, umieszczane w solance i słoikach. Zainteresowanie kawiorem ślimaczym rośnie. Od ślimaków winniczków nie pozyskuje się jaj.
Ślimaki do optymalnego wzrostu, rozwoju i rozmnażania potrzebują odpowiednich warunków dotyczących temperatury, wilgotności oraz długości dnia świetlnego.
Ciało oraz muszla najlepiej przyrasta w temperaturze 15-25 °C. Długotrwały spadek temperatury do 12°C, trwający około tygodnia może doprowadzić do hibernacji i uśpienia ślimaka. Natomiast długotrwały wzrost temperatury do 30°C może spowodować estywację, czyli wciągnięcie ciała do muszli i zasklepienie błoną. Temperatura bliska 0°C może spowodować śmierć.
Hibernacja i estywacja to zjawiska niekorzystne, powodujące obniżenie opłacalności chowu i zahamowanie wzrostu osobników.
Najlepsze parametry wzrostu, ślimaki osiągają przy wilgotności 90% podczas procesu inkubacji. Ślimaki są tak samo wrażliwe na spadek, jak i na wzrost wilgotności, która może spowodować estywację, karłowacenie, zniekształcenia muszli, opóźnienie osiągnięcia dojrzałości płciowej lub wypadanie ciała z muszli.
Kolejnym bardzo istotnym czynnikiem wpływającym na prawidłowy rozwój ślimaków jest woda. Powinna być przebadana bakteriologicznie i nie zawierać chloru. Woda tego typu służy w hodowli do zraszania i do picia.
czytaj dalej...Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl