Jak leczyć zapalenie wymienia o charakterze zakaźnym i środowiskowym?

Ręczne dojenie krowy Wymiona zdrowej krowy

Zapalenie wymienia jest najczęstszym schorzeniem występującym w stadach wysokoprodukcyjnych krów mlecznych. Stanowi aż 30% chorób zakaźnych pojawiających się na fermach utrzymujących bydło. Naraża hodowców na ogromne koszty związane z leczeniem i profilaktyką oraz zachowaniem okresu karencji mleka i brakiem dochodów płynących ze sprzedaży mleka.

Mastitis wywołują różne czynniki patogenne wnikające do wnętrza wymienia. Drobnoustroje namnażając się niszczą nabłonek wyściełający wymię i strukturę gruczołów mlekowych. Sprzedaż skażonego mleka jest niemożliwa, również ze względu na obecność antybiotyków.

Zapalenie wymienia najczęściej wywołują czynniki zakaźne, ale również środowiskowe wynikające z braku higieny pomieszczeń. Mleko pochodzące od krów chorych na mastitis zmienia swój skład oraz wygląd, zwiększa się ilość komórek somatycznych oraz ogólnej liczby bakterii w 1 ml mleka.

Zapalenie wymienia o charakterze zakaźnym

Najczęstszą przyczyną rozwoju choroby jest brak higieny podczas doju. Drobnoustroje dostają się do kanału strzykowego poprzez ręce pracownika, brudne kubki udojowe i brak dezynfekcji wymienia. Jednym z patogenów wywołujących zapalenie wymienia jest Gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus). Po wykonanym badaniu należy jak najszybciej ustalić antybiotykoterapię z lekarzem weterynarii oraz ją rozpocząć.

Rozprzestrzenianiu zakażenia można łatwo zapobiec stosując podstawowe zasady higieny doju oraz przeprowadzając dezynfekcję sprzętu. Jeżeli terapia nie daje efektów krowy chore należy poddać brakowaniu, ponieważ schorzenie nawet zaleczone będzie nawracać. Nie zahamowanie rozwoju w odpowiednim momencie może prowadzić do powstawania zwłóknień oraz ropni. Najłatwiej zwalcza się chorobę u krów w pierwszej i drugiej laktacji, w późniejszych jest dużo ciężej.

Kolejnym patogenem często występującym w chorym wymieniu jest Paciorkowiec bezmleczności (Streptococcus agalactiae). Walka z tym drobnoustrojem jest prostsza niż w przypadku Gronkowca, ponieważ jest wrażliwy na antybiotyki. Pojawia się również w przypadku braku higieny przed dojem i podczas doju oraz u nieprawidłowo leczonych krów w zasuszeniu.

Streptococcus dysgalactiae rozwija się głównie w strzykach uszkodzonych mechanicznie np. po przeprowadzonych pustodojach. Ten rodzaj drobnoustroju powoduje również objawy ogólne- gorączkę, spadek masy ciała i apetytu. Wymię może być również zakażone przez Mycoplasma sp., co pojawia się coraz częściej. Wymię ulega zwiotczeniu, mogą pojawić się bóle stawów spowodowane zapaleniem (również u innych krów ze zdrowym wymieniem). Najbardziej problematyczne w tym typie zapalenia, jest to, że drobnoustroje są wydalane z mlekiem przez kilka miesięcy po zachorowaniu.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki