Hodowla bydła mlecznego - najważniejsze aspekty

Nowoczesne techniki dojenia krów mlecznych Krowy mleczne na pastwisku

Hodowla krów mlecznych ma ogromne znaczenie w Polsce. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w 2012 roku zanotowano 5,7 mln bydła, w tym 2,4 mln to krowy mleczne. Pogłowie bydła w ostatnich latach charakteryzowało się tendencją spadkową. Hodowla bydła coraz bardziej rozwija się pod kątem mechanizacji i automatyzacji systemów wspomagających zarządzanie stadem. Dzięki nim zmniejsza się pracochłonność i czasochłonność produkcji mleka.

Systemy utrzymania

Bydło mleczne utrzymywane jest w oborach uwięziowych lub wolnostanowiskowych.

Obory uwięziowe są podzielone na stanowiska, do których krowy są przywiązane. Tego typu sposób utrzymania musi zapewnić krowie stały dostęp do wody, paszy i umożliwiać swobodne wstawanie i kładzenie się na legowisku. Przed stanowiskiem znajduje się korytarz paszowy, a za nim korytarz gnojowy. Stanowisko ma wymiary 1,75m długości i 1,20 m szerokości i posiada delikatny spadek.

Obory wolnostanowiskowe dzielą się ze względu na rodzaj legowiska. Występują obory z boksami, kombiboksami i z głęboką ściółką.

Boksy pełnią funkcję legowiskową, mogą być wypełnione ściółką, piaskiem lub materacem. Umożliwiają krowom swobodę ruchu. W oborze powinno znajdować się tyle boksów ile jest krów. Kombiboksy pełnią jednocześnie funkcję legowiskową i paszową.

Obory z głęboką ściółką nie mają wydzielonych legowisk. Ten system utrzymania wymaga codziennego uzupełniania ściółki, tak aby zwierzęta miały dostęp do suchej powierzchni legowiskowej.

Żywienie

Żywienie ma ogromny wpływ na ilość i jakość pozyskiwanego mleka oraz na zdrowie krów. Dawka paszy musi być zbilansowana pod kątem białka, energii, składników mineralnych i witamin. Ilość paszy i jej skład zależy od stanu fizjologicznego krowy i jej masy ciała. Pokrycie zapotrzebowania bytowego i produkcyjnego jest bardzo istotnym czynnikiem wpływającym na maksymalizację produkcji mleka.

Żywienie w poszczególnych okresach laktacji

Przez pierwsze 2-3 miesiące (100 dni) laktacji krowy mają największe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, ale najmniejszą zdolność pobrania paszy. W tym okresie krowy korzystają z własnych rezerw ciała, pobierając mało paszy.

Po kolejnych 100 dniach laktacji, apetyt krowy wzrasta, a wydajność mleczna maleje. Jest to okres, w którym należy poprawić kondycję krowy, jeśli się pogorszyła w pierwszym etapie. W ostatnich 3 miesiącach laktacji należy zmniejszyć udział pasz energetycznych, żeby nie dopuścić do zatuczenia krów.

Na kilka tygodni przed wycieleniem, krowę należy zasuszyć. W tym okresie krowy mają najmniejsze zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Żywienie w zasuszeniu ma ogromny wpływ na pobranie paszy i wydajność w szczycie laktacji.

Woda i poidła

Poidła w oborze stanowią bardzo istotny element wyposażenia. Krowy mleczne korzystają z poideł około 10 razy dziennie. Na każdy kilogram wyprodukowanego mleka potrzebują 4 litry wody. Ułatwieniem dla hodowców bydła jest stosowanie poideł automatycznych różnego typu, dostosowanych do systemu utrzymania.

Mikroklimat pomieszczeń

Mikroklimat pomieszczeń, w których utrzymywane jest bydło ma ogromny wpływ na zdrowie i wydajność mleczną krów.

Temperatura

Krowy mają duży zakres tolerancji na warunki termiczne (-10 do +25°C). Lepiej znoszą niskie temperatury niż wysokie. Temperatura powyżej 25°C i wysoka wilgotność mogą spowodować stres cieplny. Jednym z objawów może być utrata apetytu i obniżenie dziennej produkcji mleka. W nowoczesnych oborach stosuje się zraszacze wodne, chłodzące zwierzęta.

Wilgotność i wentylacja

W oborze powinna być sprawna wentylacja, powodująca wymianę powietrza, usuwanie toksycznych gazów oraz wilgoci. Stosowane są dwa typy wentylacji – grawitacyjna (naturalna) lub mechaniczna (automatyczne wentylatory). Oprócz wentylacji klasycznej obora powinna być wietrzona, a krowy powinny mieć dostęp do wybiegów.

Oświetlenie

Krowy w oborze muszą mieć dostęp do naturalnego źródła światła. Długość dnia świetlnego reguluje pobranie paszy oraz wydajność mleka.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki