
Hodowla bydła mlecznego - najważniejsze aspekty
Fakt, że wydajność mleczna krów zależy od ich dobrostanu, jest znany wszystkim hodowcom. Warto jednak pamiętać, ze kluczową rolę odgrywa przede wszystkim właściwa pielęgnacja i żywienie osesków oraz krów w okresie zasuszenia.
Aby cielęta osiągnęły w przyszłości jak najwyższą wydajność mleczną, konieczna jest dbałość o optymalny przyrost ich masy już od narodzin, do 3 miesiąca życia bowiem wymię rozwija się proporcjonalnie do reszty ciała. Pierwszym krokiem ku wysokiej mleczności jest dopajanie cieląt siarą w pierwszych godzinach po przyjściu na świat. W kolejnych dniach ich życia warto stosować preparaty mlekozastępcze. Wadą takiego systemu żywienia jest podwyższone ryzyko występowania biegunek, dlatego jeszcze lepsze efekty uzyskamy, jeśli przez pierwsze 14-21 dni cielęta będziemy karmić mlekiem matki. W ten sposób oseski nie tylko szybko przybiorą na wadze, ale poprawi się również ich odporność, a przewód pokarmowy będzie rozwijał się prawidłowo. Przez pierwsze dwa tygodnie cielęta powinny otrzymywać również odpowiednio dobrane dawki mieszanki typu starter.
Podstawą żywienia dorosłych krów mlecznych są różnego typu pasze objętościowe – zielonki, kiszonki (najczęściej z traw i kukurydzy) oraz siano łąkowe lub z roślin motylkowych. Uzupełnieniem diety podstawowej są pasze treściwe, które powinny stanowić nie więcej niż 50% dziennej dawki pożywienia. Są to gotowe mieszanki, wysłodki suche i śruty zbożowe, a także warzywa okopowe. Wpływ na mleczność ma również udział witamin i związków mineralnych w diecie. Skład i wielkość dawek pokarmowych ustala się zależnie od masy ciała, stanu fizjologicznego oraz kondycji krów. Szczególnie istotna jest przy tym dieta w okresie zasuszenia i na początku laktacji.
Na 6-8 tygodni przed porodem krowy poddaje się zasuszeniu. Niewłaściwa pielęgnacja zwierząt w tym okresie jest najczęstszą przyczyną obniżenia ich mleczności. W dniu wycielenia wskaźnik kondycji zwierzęcia powinien wynosić <3,25 w skali BCS. Zbyt duży przyrost masy w czasie ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia komplikacji okołoporodowych i chorób metabolicznych po wycieleniu. Z tego powodu krowy w okresie zasuszenia karmi się przede wszystkim paszą objętościową. Nie należy jednak zaniedbywać żywienia mineralnego, ponieważ niedobór mikro- i makroelementów jest równie niekorzystny, co otłuszczenie.
Najpowszechniejszą z chorób metabolicznych krów jest hipokalcemia, czyli zbyt niskie stężenie Ca2+ w surowicy krwi po wycieleniu. Niedobór wapnia prowadzi nie tylko do spadku kondycji, a zatem i mleczności zwierząt, ale w skrajnych wypadkach może również poskutkować zatrzymaniem łożyska, zwiększa też ryzyko skrętu trawieńca. Aby zapobiec chorobom należy przed wycieleniem krów zmaksymalizować pobieranie suchej masy – efekty naszej pracy będą tym lepsze, im mniejszy będzie stres okołoporodowy.
Optymalna zawartość i mikro- i makroelementów w 1 kg suchej masy wynosi:
Tuż po wycieleniu krowa powinna otrzymywać większe dawki wapnia – nawet 80-120 g Ca w dawce pokarmowej.
Autor: Małgorzata Długosz
Bibliografia:
Dąbrowska B., Górka D., „Odpajanie cieląt – inwestycja w mleczność” [w:] „Dobry hodowca”, nr 2/2011 r., s. 19-20.
Górka P., „Wymię z przyszłością” [w:] „Hodowla i chów bydła”, nr 7-8/2011 r., s. 30-32.
Stefańska B., „Okres zasuszenia to walka o wydajność” [w:] „Hoduj z głową”, nr 3/2013 r., s. 48-50.
Szulc T. (red.), „Chów i hodowla bydła”, Wrocław 2013 r., s. 153-163.
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl