Rasy bydła mlecznego - charakterystyka najlepszych

Bydło rasy jersey Bydło rasy holsztyńsko-fryzyjskiej

W Polsce, według danych Głównego Urzędu Statystycznego (2012 r.) jest 5,7 mln sztuk bydła, w tym 2,4 mln to krowy mleczne.

Rasy mleczne mają typowe cechy charakteryzujące typ użytkowy mleczny. Kształt ciała wpisany w trójkąt, dobrze zbudowane, wysoko zawieszone wymię i płaskie umięśnienie.

Holsztyńsko- fryzyjska

Rasa wysokowydajnych krów mlecznych najbardziej rozpowszechniona w Polsce, stanowi ponad 90% pogłowia bydła mlecznego. Jest to rasa o typowo mlecznym kierunku użytkowania.

Umaszczenie krów zazwyczaj jest czarno-białe, sierść jest gładka i lśniąca. Krowy te należą do ras dużego kalibru, osiągają w kłębie 140-160 cm i masę ciała 630-730 kg.

Sylwetka krów jest smukła, wydłużona, z płaskim, szerokim ożebrowaniem, wpisana w trójkąt. Umięśnienie jest równomierne, mięśnie są lekko wklęsłe. Szyja i głowa są wąskie i wydłużone, bez wyraźnej fałdy na podgardlu. Łopatki dobrze przylegają do ciała i cechuje je płaskie umięśnienie. Wyrostki kręgosłupa wystają delikatnie ponad linię kłębu. Nogi są długie i silne, o mocnych racicach.

Krowy w ciągu laktacji produkują 6000-8000 kg mleka, o średniej zawartości tłuszczu 4,2 % i 3,3 % białka.

Wymię ma kształt skrzynkowaty lub kulisty, jest zawieszone powyżej linii stawu skokowego. Ćwiartki wymienia są równomierne, a strzyki prawidłowo zbudowane.

Polska czerwono-biała

Krowy tej rasy należą do bydła dużego kalibru o dwukierunkowym użytkowaniu, mięsno-mlecznym. Jest to rasa objęta programem ochrony zasobów genetycznych w Polsce.

Należy do ras wcześnie dojrzewających, pierwsze ocielenia obserwuje się w 25-32 miesiącu. Dorosłe krowy osiągają masę ciała około 650 kg i 135 cm w kłębie. Krowy mają dobrze umięśniony tułów, silnie wysklepioną klatkę piersiową, prawidłowo ustawione kończyny, wymię głębokie z równomiernie rozwiniętymi ćwiartkami.  Umaszczenie krów nie jest jednolite i równomierne. Udział czerwieni w stosunku do bieli jest bardzo zróżnicowany. Zdarzają się krowy o umaszczeniu białym z czerwonymi plamami.

Krowy mają średnią wydajność 6500 kg w ciągu laktacji, o zawartości 4,2 % tłuszczu i 3,3 % białka. Mleko cechuje duża zawartość frakcji kazeinowej, co jest pożądane przy serowarstwie.

Polska czarno-biała

Polska czarno-biała jest objęta programem ochrony zasobów genetycznych, należy do dwukierunkowego typu użytkowego.

Umaszczenie niejednolite, czarno-białe, sierść krótka, gładka i lśniąca. Kształt ciała jest zbliżony do prostokąta (cecha charakterystyczna dla bydła mięsnego). Mięśnie są wyraźnie widoczne pod cienką skórą. Głowa średniej wielkości, szyja dobrze umięśniona, żebra szeroko rozstawione. Zad jest lekko nachylony i ścięty, dobrze umięśniony.

Wymię jest wysokie, głębokie i wysunięte do przodu. Pod delikatnie owłosioną skórą znajdują się dobrze widoczne żyły mleczne.

Dorosłe krowy osiągają w kłębie 138 cm wysokości i 600 kg masy ciała. Wydajność mleka za okres 305 dni laktacji wynosi 5000-6000 kg mleka.

Jersey

Krowa jednokierunkowo użytkowana, w typie mlecznym o małym kalibrze.

Umaszczenie jednolite jasnoczerwone, myszate lub beżowe. Obwódka wokół śluzawicy jest jasna. Głowa jest mała, o skróconym profilu, śluzawica, ogon i racice są ciemniejsze niż reszta ciała. Bydło posiada rogi.

Jersey należy do grupy ras wcześnie dojrzewających, pierwsze wycielenia następują w 25 miesiącu życia. Rodzące się cielęta są niewielkie w porównaniu z innymi rasami, ważą około 25 kg. Dorosłe krowy osiągają wysokość w kłębie 115-125 cm, a buhaje średnio 144 cm. Masa ciała krów wynosi 350- 520 kg, a dojrzałych buhajów 500-780 kg.

Sylwetka krów jest drobna, szlachetna o niewielkim, płaskim umięśnieniu. Bydło posiada rozbudowane, głębokie wymię, o prawidłowo podzielonych ćwiartkach.

W Polsce krowy tej rasy mają średnią wydajność za cały okres laktacji około 5300 kg mleka, o zawartości 5,3% tłuszczu i 3,9 % białka. Buhaje do osiągnięcia wagi 300 kg mają przyrosty na poziomie 990 g dziennie.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki