
Żywienie bydła mlecznego - jakie efektywne i zbilansowane?
Skarmianie zwierząt paszą wysokiej jakości, w pełni pokrywającą zapotrzebowania na składniki odżywcze powinno być priorytetowym zadaniem hodowcy. Od tego bowiem zależy prawidłowy rozwój i wysoka produkcyjność zwierząt. Na jakość paszy dla bydła ma wpływ nie tylko jej skład, lecz także przetrzymywanie (nie powinna być zmarznięta, zawilgocona, czy narażona na zanieczyszczenie).
Z praktycznego punktu widzenia pasze dla bydła można podzielić na:
Zielonki. Mają wyjątkową wartość w żywieniu przeżuwaczy. Ich źródłem mogą być pastwiska lub uprawy polowe. O wartości pokarmowej zielonki decyduje jej skład rośliny. W największej ilości występują trawy, a następnie rośliny z rodzaju motylkowatych (lucerna, koniczyny). Te ostatnie są szczególnie dobrym źródłem białka. Obecność ziół (babki lancetowatej, krwawnika pospolitego, mniszka lekarskiego) poprawia walory smakowe zielonki. Niepożądanym składnikiem są z kolei chwasty, które nie mogą być dobrze wykorzystane przez organizm krowy.
Kiszonki. Powstają w procesie fermentacji roślin z wytworzeniem kwasu mlekowego, który zapewnia zakonserwowanie paszy. W skład kiszonek wchodzą najczęściej kukurydza, trawy i zboża. Rośliny motylkowate i zielonka z pszenicy kiszą się trudno.
Okopowe. Zaliczamy tu m.in. buraki, marchew, rzepak, ziemniaki. Są to rośliny cenione ze względu na znaczny udział łatwostrawnych węglowodanów w ich składzie. Sucha masa (produkt pozbawiony wody) ma wysoką wartość energetyczną.
Oprócz wyżej wymienionych roślin zaliczamy tu także produkty uboczne przemysłu spożywczego takie jak: wysłodki buraczane lub pulpa ziemniaczana.
Siano. Siano uzyskuje się poprzez wysuszenie zielonek. Największe znaczenie ma zimą, gdy zwierzęta nie mają dostępu do świeżych roślin na pastwisku. U bydła jest to pasza niezbędna dla utrzymania prawidłowego trawienia. Wartość odżywcza zależy od składu zielonki, z jakiej siano powstało.
Słoma. Ma małą wartość energetyczną i niewiele składników pokarmowych, które bydło umie wykorzystać. Ma natomiast znaczenie w przebiegu procesów trawienia. Stymuluje przeżuwanie i poprawia perystaltykę jelit.
Ziarna zbóż. Są przede wszystkim bogatym źródłem węglowodanów. Otręby są produktem ubocznym przemiany zbóż i zawierają więcej od nich białka.
Nasiona roślin strączkowych. Stanowią dobre źródło białka oraz fosforu i potasu. Należy jednak skarmiać nimi ostrożnie, gdyż nagłe spożycie znacznych ilości tych roślin może być przyczyną wzdęcia pienistego żwacza.
Śruty poekstrakcyjne. Śrutuje się zboża oraz nasiona roślin strączkowych. Są one bogate w białko, a ich wartość odżywcza po tym procesie pozostaje niezmieniona. Najpopularniejsze są śruta z soi i rzepaku.
czytaj dalej...Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl