Żywienie bydła mlecznego - jakie efektywne i zbilansowane?
Najlepsze pasze dla bydła mlecznego i mięsnego. Sprawdź, którą wybrać!
Zobacz także
Skarmianie zwierząt paszą wysokiej jakości, w pełni pokrywającą zapotrzebowania na składniki odżywcze powinno być priorytetowym zadaniem hodowcy. Od tego bowiem zależy prawidłowy rozwój i wysoka produkcyjność zwierząt. Na jakość paszy dla bydła ma wpływ nie tylko jej skład, lecz także przetrzymywanie (nie powinna być zmarznięta, zawilgocona, czy narażona na zanieczyszczenie).
Z praktycznego punktu widzenia pasze dla bydła można podzielić na:
- objętościowe soczyste (charakteryzują się znaczną zawartością wody (do 95%).
- objętościowe suche
- treściwe
- dodatki witaminowo - mineralne i pasze specjalistyczne (mieszanki, premiksy)
Pasze objętościowe soczyste
Zielonki. Mają wyjątkową wartość w żywieniu przeżuwaczy. Ich źródłem mogą być pastwiska lub uprawy polowe. O wartości pokarmowej zielonki decyduje jej skład rośliny. W największej ilości występują trawy, a następnie rośliny z rodzaju motylkowatych (lucerna, koniczyny). Te ostatnie są szczególnie dobrym źródłem białka. Obecność ziół (babki lancetowatej, krwawnika pospolitego, mniszka lekarskiego) poprawia walory smakowe zielonki. Niepożądanym składnikiem są z kolei chwasty, które nie mogą być dobrze wykorzystane przez organizm krowy.
Kiszonki. Powstają w procesie fermentacji roślin z wytworzeniem kwasu mlekowego, który zapewnia zakonserwowanie paszy. W skład kiszonek wchodzą najczęściej kukurydza, trawy i zboża. Rośliny motylkowate i zielonka z pszenicy kiszą się trudno.
Okopowe. Zaliczamy tu m.in. buraki, marchew, rzepak, ziemniaki. Są to rośliny cenione ze względu na znaczny udział łatwostrawnych węglowodanów w ich składzie. Sucha masa (produkt pozbawiony wody) ma wysoką wartość energetyczną.
Oprócz wyżej wymienionych roślin zaliczamy tu także produkty uboczne przemysłu spożywczego takie jak: wysłodki buraczane lub pulpa ziemniaczana.
Pasze dla bydła objętościowe suche
Siano. Siano uzyskuje się poprzez wysuszenie zielonek. Największe znaczenie ma zimą, gdy zwierzęta nie mają dostępu do świeżych roślin na pastwisku. U bydła jest to pasza niezbędna dla utrzymania prawidłowego trawienia. Wartość odżywcza zależy od składu zielonki, z jakiej siano powstało.
Słoma. Ma małą wartość energetyczną i niewiele składników pokarmowych, które bydło umie wykorzystać. Ma natomiast znaczenie w przebiegu procesów trawienia. Stymuluje przeżuwanie i poprawia perystaltykę jelit.
Pasze treściwe
Ziarna zbóż. Są przede wszystkim bogatym źródłem węglowodanów. Otręby są produktem ubocznym przemiany zbóż i zawierają więcej od nich białka.
Nasiona roślin strączkowych. Stanowią dobre źródło białka oraz fosforu i potasu. Należy jednak skarmiać nimi ostrożnie, gdyż nagłe spożycie znacznych ilości tych roślin może być przyczyną wzdęcia pienistego żwacza.
Śruty poekstrakcyjne. Śrutuje się zboża oraz nasiona roślin strączkowych. Są one bogate w białko, a ich wartość odżywcza po tym procesie pozostaje niezmieniona. Najpopularniejsze są śruta z soi i rzepaku.
czytaj dalej...Zobacz także
-
-
38846 , 3 , 0 , 0 Dojenie krów mlecznych - etapy, techniki i automatyzacja doju
-
34125 , 0 , 0 , 0 Choroby bydła mlecznego - objawy, zapobieganie i leczenie
-
35149 , 0 , 0 , 0 Przebieg ciąży i poród u krów - najważniejsze informacje