Żywienie bydła mięsnego - przegląd systemów opasu i stosowanych pasz

Żywienie bydła opasowego Żywienie bydła mięsnego

Osiąganie dobrych wyników produkcyjnych w opasie bydła zależy w dużej mierze od takich czynników jak system utrzymania oraz prawidłowo zaplanowany program żywienia, które z kolei wpływają na całkowite wykorzystanie potencjału genetycznego. W Polsce hodowla bydła mięsnego wynosi tylko 3% całego pogłowia krów. Opasane są głównie młode buhajki i wybrakowane krowy.

Poziom żywienia określonej grupy zwierząt zależy od płci, masy ciała, rasy oraz genotypu. W hodowli bydła mięsnego największy koszt produkcji, jest związany z żywieniem, może sięgać nawet 70%. Istotne jest aby zapewnić najlepiej zbilansowaną dawkę, jak najniższym kosztem.

W Polsce stosuje się trzy systemy opasu i bardzo różne zestawienia komponentów paszowych w dawkach. Chcąc w pełni wykorzystać potencjał genetyczny swojego stada i osiągać wysokie zyski, należy zapoznać się z wymaganiami pokarmowymi bydła.

Systemy opasu bydła

Opas bydła można prowadzić trzema systemami, a ich zastosowanie zależy od możliwości finansowych oraz dostępu do użytków zielonych hodowcy, a także poziomu intensywności żywienia.

Intensywny system opasu bydła

System intensywny to program żywienia oparty na paszach treściwych i objętościowych, najczęściej alkierzowy, bez dostępu do pastwisk. Przy takim systemie opasu zalecana jest uwięziowa metoda chowu, ponieważ ograniczenie ruchu może zwiększyć dzienne przyrosty i poprawić wykorzystanie paszy.

Metoda ta opiera się na skarmianiu wysokoenergetycznych dawek paszowych bogatych w pasze treściwe, uzupełnionych kiszonką z kukurydzy. Do opasu najczęściej przeznacza się osobniki młode- buhajki o masie ciała 120-150 kg ras mięsnych lub krzyżówek mięsno-mlecznych. Pasze treściwe w dawce stanowią około 50% suchej masy dawki. W celach dietetycznych stosuje się siano w ograniczonych ilościach.

Stosując ten system opasu można uzyskać ponad 1 kg przyrostu na dzień do wieku 12-15 miesięcy. Końcowa masa ciała przed ubojem wynosi 450-600 kg. Tego typu żywienie przynosi dość szybkie zakładane efekty w niedługim czasie. Jedyną wadą tego systemu jest najwyższy koszt żywienia pośród wszystkich metod. Zaletą jest szybki opas, większa rotacja w oborze oraz uzyskanie tusz o wysokim poziomie umięśnienia i niskim otłuszczeniu.

W systemie intensywnym można również zastosować żywienie TMR (total mixed ration). Metoda ta polega na zadawaniu zwierzętom zmieszanej i rozdrobnionej paszy, składającej się z pasz treściwych, objętościowych oraz preparatów uzupełniających niedobory składników mineralnych i witaminowych. Zazwyczaj TMR podawany jest opasanym zwierzętom do woli, a zużycie paszy, krowy regulują samodzielnie. Daje to bardzo dobre efekty, w postaci wysokich dziennych przyrostów oraz dobrego wykorzystania paszy na kg przyrostu.

Intensywnie żywi się również cielęta na „białe mięso”, stosując tylko preparaty mlekozastępcze lub mleko do masy ciała 220-250 kg (5-7 m-cy w zależności od rasy) lub 280-300 kg (8-9 m-cy).

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki