Hodowla strusi – najważniejsze informacje i ciekawostki

Hodowla strusi Strusie

Struś afrykański należy do nadrzędu bezgrzebieniowców, których reprezentantami są również nandu, emu, kiwi i kazuar.

Na tle Europy, Polska jest liderem w hodowli strusi. Obecnie szacuje się, że w 120 hodowlach strusi znajduje się około 12 tysięcy sztuk. Polska w 90% eksportuje mięso strusi do krajów Europy Zachodniej. Na Polskim rynku mięso i jaja są uznawane za produkt delikatesowy. Konsumpcja odbywa się głównie w gospodarstwach agroturystycznych.

Produkty pozyskiwane od strusi

W Polsce przede wszystkim od strusi pozyskuje się mięso, które ma znakomite walory smakowe i odżywcze. Charakteryzuje się małą zawartością tłuszczu i cholesterolu.

Kolejnym produktem, który można uzyskać od strusi są jaja. Jaja tych ptaków ważą około 1,5 kg, a jajecznica z jednego z nich przeliczana jest na 20 jaj kurzych.

Od strusi pozyskiwana jest również skóra, która ma bardzo duże znaczenie na rynku galanteryjnym. Wytwarzane są z niej paski, torebki, rękawiczki. Z jednego osobnika można zdjąć około 1,2 m2. Skóra z piersi i grzbietu jest najwyższej jakości i  jest najbardziej preferowana przez producentów.

Strusie wytwarzają także wspaniałe pióra, które wykorzystywane są do tworzenia ozdób, kolczyków, miotełek do usuwania kurzu (mają zdolności antyelektrostatyczne).

Gatunki strusi utrzymywanych fermowo

Na fermach użytkuje się strusie czerwonoszyje, reprezentantami są struś masajski i północnoafrykański (gatunek ginący) oraz strusie niebieskoszyje, a przedstawicielami są struś południowoafrykański i somalijski.

W Polskiej hodowli można spotkać głównie strusie południowoafrykańskie, czarne afrykańskie i ich mieszańce.

Wygląd

Strusie są największymi przedstawicielami gromady ptaków. Samce mogą osiągać wzrost nawet do 3 metrów i masę ciała 150 kg. Samice są mniejsze i dorastają do 2 metrów oraz 110-120 kg masy ciała.

Strusie afrykańskie charakteryzuje duży dymorfizm płciowy. Samice mają mniejsze rozmiary oraz ubarwienie brązowo-szare z jasnymi końcówkami piór. Samce są całe czarne, oprócz białych końców skrzydeł i ogona.

Strusie mają długą, elastyczną szyję, małą głowę z masywnym dziobem i oczami położonymi po bokach. Mają bardzo dobry wzrok, pole widzenia sięga 3 km.

Nogi są dwupalczaste, masywnie zbudowane, bardzo silne i ułatwiają ptakom szybki bieg (nawet 70 km na godzinę). Strusie pokrywa gęsta okrywa piór, która pełni dwie funkcje. Podczas upałów chłodzi zwierzę stwarzając barierę przed słońcem, natomiast w chłodne dni tworzy ciepłą warstwę izolacyjną.

Nazwa nadrzędu tych ptaków (bezgrzebieniowce) odnosi się do braku grzebienia na mostku, co uniemożliwia lot. Strusie posiadają duże skrzydła, ale służą im głównie do chłodzenia ciała i ochrony przed drapieżnikami.

Pomieszczenia

Strusie powinny być utrzymywane w budynkach podzielonych na sektory, dla różnych grup ptaków z dostępem do wybiegów. Pomieszczenia, w których utrzymywane są pisklęta i młodzież hodowlana powinny być ogrzewane w zimie. Budynek przeznaczony dla zwierząt dorosłych nie wymaga dodatkowych systemów grzewczych.

Dla każdej grupy wiekowej ptaków należy dostosować wymiary kojca (Tabela 1.) i liczebność w grupie. Bardzo istotna jest również wysokość budynku, powinna wynieść 3,0-3,2 m.

Wiek

Powierzchnia w m2 przypadająca na ptaka

Pisklęta do 4 dnia

0,25

Pisklęta od 4 dnia do 3 tygodnia

0,25-1,2

Ptaki od 3 tygodnia do 6 miesiąca

2-10

Ptaki od 7 miesiąca do 12 miesiąca

10

Ptaki powyżej 12 miesiąca i dorosłe

10

Tabela 1. Na podstawie Świerczewskiej i współautorów (1999).

Betonowa podłoga w pomieszczeniach dla dorosłych ptaków powinna być wyścielana słomą, dla piskląt nie można stosować ściółki (zjadają ją w dużej ilości), najlepsza jest siatka umieszczona na niewielkiej wysokości od podłogi.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki