
Rasy kaczek: od biegusów po piżmowe. Przegląd najchętniej wybieranych ras
W Polsce w 2012 roku według danych Głównego Urzędu Statystycznego utrzymywano około 2,6 mln sztuk kaczek. Najwięcej ptaków hoduje się w województwie wielkopolskim, świętokrzyskim i mazowieckim.
Kaczki należą do typowych ptaków wodnych. Posiadają opływowykształt ciała, nogi przesunięte do tyłu, błony pomiędzy palcami i bardzo charakterystyczny kształt dzioba, umożliwiający odcedzanie pokarmu z wody. Kaczki mają silnie rozwinięte mięśnie piersiowe i mięśnie nóg. Pióra są pokryte specjalną substancją zapobiegającą nasiąkaniu wodą.
U kaczek występuje silnie zaznaczony dymorfizm płciowy, dotyczy ubarwienia, wielkości oraz wydawanych dźwięków. Świeżo wyklute pisklęta są pokryte żółtym puchem.
Występują cztery typy użytkowe kaczek; nieśne, mięsne, ogólnoużytkowe i ozdobne. Do kaczek nieśnych zaliczyć można biegusy indyjskie i khaki campbell. W Polsce kaczki nie są użytkowane nieśnie, jaja spożywcze najczęściej produkuje się w Azji.
Kaczki o dwukierunkowym użytkowaniu najliczniej reprezentowane są przez kaczki pekin i kaczki piżmowe. Charakteryzują się wysoką nieśnością i dobrą mięsnością. W Polsce kaczki piżmowe najczęściej mają czarno-białe upierzenie.
Hodowla kaczek o typowo mięsnym kierunku użytkowaniu opiera się o kaczki rasy rouen.
W Polsce materiałem do produkcji brojlerów kaczych są przede wszystkim mieszańce międzyrodowe lub międzyrasowe kaczek piżmowych i pekin. Głównie wykorzystywane są mulardy czyli krzyżówka kaczora piżmowego z kaczką pekin.
Kaczki utrzymywane są w niewielkich stadkach, żywione kuchennymi resztkami, zbożami i okopowymi. W tym systemie istotną rolę pełnią nieużytki, pastwiska i niewielkie zbiorniki wodne.
System ekstensywny nie wymaga wielkich nakładów finansowych i jest mało praco oraz czasochłonny.
Samice w ciągu roku znoszą około 200 jaj. Na jednego samca powinno przypadać 5 kaczek. W małych gospodarstwach hodowcy kupują kaczęta z zakładów wylęgowych lub posiadają własny mały aparat wylęgowy.
Chów półintensywny jest podzielony na dwa etapy. Pierwszy okres jest typowy dla intensywnej produkcji brojlerów, przebiega w budynkach i trwa trzy tygodnie. W drugim etapie chowu, ptaki przenoszone są na ograniczone wybiegi, na których znajdują się wiaty chroniące przed niekorzystnymi warunkami środowiska.
W tym systemie uzyskuje się najlepsze wyniki produkcji brojlerów kaczych. W ciągu 8 tygodni uzyskują nawet 3 kg masy ciała.
Można uzyskać bardzo dobre wyniki hodując kaczki na wybiegach z wolnym dostępem do zbiorników wodnych takich jak sadzawki i stawy rybne. Naturalnym żerowiskiem staje się roślinność wodna zbiorników. Ten system utrzymania pozwala na uzyskanie dobrych przyrostów oraz wysokiej nieśności połączonej z dobrymi wskaźnikami wylęgowości jaj przy niskich nakładach pracy.
Kaczki osiągają najlepsze wyniki produkcyjne przy odpowiednich warunkach utrzymania. Budynki służące do odchowu kacząt powinny być wyposażone w okna, a dla starszych kaczek w wybiegi. Kaczki są bardzo płochliwe w nocy, dlatego dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie sztucznego oświetlenia w nocy np. niebieskiego lub białego o niskim natężeniu.
W wychowalniach temperatura powinna wynosić około 18°C, a pod sztucznym promiennikiem światła (elektryczna kwoka) około 30°C. Wraz z wiekiem ptaków należy regulować temperaturę pod sztuczną kwoką podnosząc urządzenie do góry.
czytaj dalej...Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl