Kapusta głowiasta biała - siew, sadzenie, uprawa i odmiany

Kapusta biała głowiasta Kapusta biała głowiasta

Kapusta głowiasta biała to najczęściej uprawiane warzywo w Polsce. Spowodowane jest to jej dobrym przystosowaniem do naszych warunków klimatycznych, łatwością w uprawie oraz wysoką wartością odżywczą. Zawiera bardzo dużą ilość witaminy C, jak również sole potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Ponadto bogata jest w witaminy B1, B2, B6, E, H, K, U oraz fitoncydy. Z tego względu ma właściwości lecznicze. Spożywana może być w stanie świeżym, kiszona, kwaszona czy mrożona w postaci krajanki.

Sok z kapusty dzięki zawartości wyżej wspomnianych fitoncydów ma właściwości bakteriobójcze, bakteriostatyczne i przeciwwirusowe. Sporządza się go, by łagodzić objawy bólów reumatycznych i leczyć wrzody żołądka (tu pomaga również witamina U). Okłady ze zmrożonych liści kapusty stosuje się w przypadku zapaleń, owrzodzeń czy odmrożeń.

Niestety nie każdy w swej diecie może uwzględniać to wartościowe warzywo. Wielu z nas po spożyciu kapusty ma wzdęcia i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ponadto spożywanie świeżej kapusty może blokować przyswajanie jodu, co zwiększa ryzyko powstawania wola wywołanego nieprawidłową pracą tarczycy.

Wymagania kapusty, zmianowanie

Jest rośliną dwuletnią, która w pierwszym roku tworzy skrócony pęd z dużymi zwiniętymi liśćmi, tzw. głowę, stanowiącą część jadalną. W drugim roku zaś wytwarza pędy nasienne i owocujące. Ta typowa roślina klimatu umiarkowanego zniesie temperatury spadające do -5°C. Najlepiej rośnie w przedziale 15–18°C, lecz rozwój rozpoczyna już w 5°C. W temperaturze przekraczającej 30°C hamuje zwijanie głów, a powyżej 35°C przestaje rosnąć.

Chociaż dobrze rośnie w naszym klimacie, wymaga dużej ilości opadów (powyżej 600 mm) i wysokiej wilgotności powietrza. Najlepiej rośnie w rejonach nadmorskich i podgórskich, w innych częściach kraju, szczególnie z małą ilością opadów, wymaga odpowiedniego nawadniania. Nie dotyczy to odmian wczesnych, które pobierają pozostałą w glebie pozimową wodę. Największe wymagania wodne obserwuje się w okresie wiązania głów.

Kapusta głowiasta biała preferuje gleby gliniaste, dobrze rośnie na madach, czarnoziemach, lessach, które są odpowiednio żyzne, o pH=6,2–7,7. Nie należy uprawiać jej na glebach zbyt ciężkich, ponieważ nie wytworzy wtedy odpowiedniej wielkości i kształtu głów, natomiast gleby lekkie są zbyt suche i zbyt szybko paruje z nich woda.

Nie powinna być uprawiana na tym samym stanowisku przez co najmniej 4 lata. Bardzo dobrze rośnie po koniczynie i innych roślinach bobowatych, ziemniaku, ogórku, selerze, natomiast niebezpieczna jest produkcja jej po innych warzywach kapustnych ze względu na możliwość porażenia przez choroby i szkodniki. Przed założeniem uprawy koniecznym zabiegiem jest orka.

Kapusta głowiasta biała ma największe wymagania pokarmowe spośród wszystkich warzyw. Optymalnie w glebie powinno znajdować się (w mg/dm3) 105–135 N (NO3 + NH4), 50–70 P, 160–210 K, 55–75 Mg i 700–1200 Ca. Dawki nawozów ustala się w na podstawie analizy chemicznej gleby i zależne są od tego, jakie i w jakich ilościach były stosowane nawozy organiczne (zwykle przed założeniem uprawy 40 t/ha obornika). Kapusta bardzo cierpi na niedobory magnezu, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na formę i ilość stosowanego nawozu magnezowego. Zaleca się stosowanie wapna magnezowego lub dolomitowego (forma tlenkowa na gleby zwięzłe, węglanowa na lekkie), który dodatkowo podniesie odczyn gleby.

Odmiany

W doborze znajduje się ponad 30 odmian polecanych do uprawy, które różnią się między sobą długością okresu wegetacyjnego, wysokością głąba, wielkością, kształtem i twardością głowy.

Odmiany (podane w Krajowym Rejestrze COBORU):  Amager Polana, Benia F1, Brunświcka, Champ F1, Ditmarska Najwcześniejsza, Fantazja F1, Fortex F1, Froggy F1, Headstart F1, Irina F1, Jadwiga F1, Jowita F1, Judyta F1, Justyna F1, Kalina F1, Kamienna Głowa, Karlla F1, Kasta F1, Korund F1, Langedijker Dauer, Langedijker Hort, Lotus F1, Markiza F1, Odyssey F1, Performa F1, Perline F1, Pierwszy Zbiór, Rapidasa F1, Replika F1, Reserva F1, Sława z Gołębiowa, Star Bell F1, Szarada Późna F1

czytaj dalej...

POZNAJ CIEKAWOSTKI ZWIĄZANE Z KAPUSTĄ! [QUIZ]

[1/10] Ile ważyła największa kapusta na świecie?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki