Kapusta Brunświcka – mało wymagająca odmiana o niezwykłym smaku
Kapusta Kamienna Głowa – jedna z najbardziej plennych odmian kapusty białej
Zobacz także
Warto wprowadzić odmianę kapusty Kamienna Głowa do swojego ogrodu. Ma dość długi okres wegetacji, ale rodzi duże głowy o smacznych liściach, które z powodzeniem można przechowywać przez dłuższy czas.
Opis
Kapusta Kamienna Głowa to odmiana późna, dojrzałe egzemplarze pojawiają się dopiero po 130 do 160 dniach od wysiania. Charakteryzuje się dość dużymi główkami, które mogą mieć nawet od 3,4 do 4 kilogramów wagi.
Typową dla niej cechą są duże, białe liście wewnętrzne, okalające ją liście zewnętrzne są zielone. Główki zazwyczaj mają kulisty lub lekko spłaszczony kształt, są bardzo ścisłe. Odmiana wyróżnia się dosyć wysokim głąbem, który może mieć od 18 do 25 centymetrów wysokości.
Jest jedną z najbardziej plennych odmian kapusty białej w Polsce.
Zastosowanie
Ze względu na równowagę między cukrami a kwasami zawartymi w liściach kapusty Kamienna Głowa, odmiana ta nadaje się przede wszystkim do kwaszenia. Dobrze jednak smakuje także spożywana bezpośrednio, na surowo lub gotowana.
Nie ma szczególnie dużych wymagań glebowych, ale na bardziej żyznym podłożu daje duży, stabilny plon. Bywa wrażliwa na niedobór wody, w suchych latach wymaga więc podlewania. Nie ma tendencji do pękania, wyróżnia się także niezwykłą trwałością w przechowywaniu.