![](/images/articles/560/264c226cbaffc4a2790ded30826fe038-gloria.jpg)
Kapusta Gloria di Enkhuizen – smaczna odmiana polecana do kwaszenia
![](/images/articles/560/264c226cbaffc4a2790ded30826fe038-gloria.jpg)
Zobacz także
Kapusta Gloria di Enkhuizen to odmiana, która znakomicie nadaje się do kwaszenia. Mimo że jej oryginalna nazwa brzmi dość egzotycznie, okazuje się, że jest to jedna z najczęściej spotykanych w handlu kapust głowiastych białych.
Opis
Okres wegetacji tej odmiany trwa w miarę krótko (ok. 75–85 dni), dlatego też jest ona zaliczana do średnio wczesnych. Jej jasnozielone główki przybierają dobrze znany każdemu konsumentowi kształt kuli, lekko spłaszczonej od góry. Z racji tego, że nie jest to ani kapusta dojrzewająca najwcześniej, ani jedna z odmian późnych, jej główki osiągają umiarkowaną masę, wahającą się w granicach 2,0–3,0 kg. Są przy tym zwarte i nie wykazują tendencji do pękania.
Uprawa
Zaleca się, aby nasiona kapusty Gloria di Enkhuizen wysiewać od końca lutego do końca marca. Rozsadę powinno się wysadzić na stanowisko docelowe w połowie maja, zbiór zaś przypadnie na koniec sierpnia lub na sam początek września. Warto wiedzieć, że za normę wysiewu przyjęto w przypadku prezentowanej odmiany 0,3–0,6 kg/ha. Należy również przestrzegać zaleceń dotyczących rozstawy, która powinna oscylować wokół pół metra odległości między rzędami i w rzędzie (40–50 × 40–50 cm).
Zastosowanie
Kapustę tę poleca się szczególnie do kwaszenia – w takiej postaci jest prawdziwie smaczna. Równie dobrze można ją jednak spożywać bezpośrednio po zbiorze, ponieważ jej liście są soczyste i delikatne. Opisywana odmiana bardzo dobrze znosi też kilkudniowe przechowanie.
Wartość odżywcza
Kapusta głowiasta Gloria di Enkhuizen zawiera mnóstwo witamin i soli mineralnych. Wystarczy uświadomić sobie, że w 100 g surowej masy można znaleźć m.in. ok. 46 mg wapnia, 45 mg witaminy C oraz 0,5 mg żelaza. Warto też wiedzieć, że kapusta biała bogata jest w fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójcze.
Dagmara Deska