Kalarepa Wener Blauwe – odmiana o smacznych, fioletowych zgrubieniach
Zobacz także
Kalarepa Wener Blauwe to ciekawa odmiana o fioletowym kolorze skórki. Poza tym cechuje się smacznym i delikatnym miąższem. Jest to również jedna z kalarep, nadających się na zbiór wiosenny.
Opis
Odmianę tę zaliczamy do wczesnych, ponieważ od momentu posadzenia rośliny do etapu, na którym osiąga ona pełną dojrzałość zbiorczą, mija ok. 50–55 dni. Wener Blauwe powinna być zatem zebrana późną wiosną. Jeśli chodzi o jej zgrubienia, to są one kuliste w kształcie i pokryte fioletową skórką, ich soczysty miąższ z kolei przybiera kolor białokremowy (przekrój może zatem przypominać odrobinę kapustę czerwoną). Ogólnie osiągają one raczej niewielkie rozmiary, ponieważ ich masa waha się w granicach od 150 do 200 g.
Stanowisko
Wener Blauwe może pełnić funkcję zarówno przedplonu, jak i poplonu. Jest to spowodowane bardzo krótkim okresem wegetacji tej odmiany. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by kalarepę uprawiać na tym samym podłożu, co inne warzywa, takie jak przykładowo ogórek.
Uprawa
Bardzo ważne w uprawie prezentowanej odmiany jest respektowanie jej wrażliwości na długotrwałe niskie temperatury (poniżej 10°C). Jeśli rozsadę posadzimy w gruncie zbyt wcześnie i narazimy tym samym na chłód, to zamiast zgrubień zacznie ona wytwarzać pędy kwiatostanowe. Aby zatem Wener Blauwe przyniosła satysfakcjonujący plon, należy wysiewać jej nasiona od połowy lutego do końca marca. Następnie powinno się wysadzić rozsadę na miejsce docelowe w terminie od kwietnia do początku maja. Wtedy też zbiór przypadnie albo na maj, albo na czerwiec.
Wartość odżywcza
Odmiana ta cechuje się naprawdę wysoką zawartością witaminy C. Okazuje się, że w 100 g miąższu jest jej nawet 60 mg. Co ciekawe, znajdziemy ją także w liściach i to w zdwojonej dawce (!). Warto też wiedzieć, że zarówno miąższ, jak i w liście zawierają wapń.
Dagmara Deska