
Kapusta włoska Vertus 2 – odmiana tworząca silnie pęcherzykowate liście

Zobacz także
Vertus 2 posiada cechę charakterystyczną, umożliwiającą odróżnienie go od innych odmian – wytwarza bardzo silnie pęcherzykowate liście (nawet jak na kapustę włoską). Poza tym ceni się go za brak tendencji do pękania główek oraz za wysoką plenność.
Opis
Odmiana ta określana jest jako średnio późna, ponieważ aby w pełni dojrzała, musi minąć co najmniej 80–90 dni od posadzenia jej w gruncie. Co do wyglądu samych główek, to mogą one osiągnąć całkiem duże rozmiary – ich masa waha się często w granicach od 2 do 4 kg. Przyjmują kształt raczej kulisty, choć często zdarza się, że spłaszczają się od góry. Są przy tym twarde i w miarę zwięzłe, a przede wszystkim nie pękają. Liście główek przybierają barwę ciemnozieloną do szarozielonej i są bardzo mocno pomarszczone – mają mnóstwo wyraźnych pęcherzyków.
Wymagania
Vertus 2 potrzebuje przede wszystkim światła i wilgoci – inaczej może się nieprawidłowo rozwijać. Poza tym odmiana ta ceni umiarkowaną temperaturę. Aby główki w ogóle zaczęły się formować, wymagane jest zatem co najmniej 5°C, natomiast optymalne warunki termiczne mieszczą się w zakresie 15–20°C.
Uprawa
Jeśli chodzi o wysiew nasion, to powinien on nastąpić od marca do kwietnia (w wypadku produkcji rozsady w inspekcie) lub w kwietniu (gdy rozpoczynamy uprawę na rozsadniku). Następnym krokiem jest wysadzenie rozsady do gruntu – zazwyczaj związane z tym prace przypadają na początek lub połowę maja. Zbiorem zaś powinniśmy się cieszyć jeszcze w sierpniu bądź we wrześniu. Podczas przesadzania roślin na pole nie można też zapominać o odpowiedniej rozstawie, która powinna wynosić 50–60 × 50–60 cm.
Zastosowanie
Kapusta włoska Vertus 2 przeznaczona jest przede wszystkim do bezpośredniego spożycia. Nada się także do wykorzystania w przemyśle przetwórczym. Jej zaletą jest również fakt, że bez problemu można ją przechowywać, jednak nie dłużej niż kilka dni.
Dagmara Deska