Kapusta pekińska Manoko F1 – niezwykle plenna odmiana o zwartym pokroju
Zobacz także
Kapusta pekińska Manoko F1 to odmiana mieszańcowa o szeregu zalet. Jedną z najważniejszych jest jej zwarty pokrój, który umożliwia gęste nasadzenia, co skutkuje niezwykle wysokimi plonami.
Opis
Odmianę Manoko F1 uznaje się za jedną z najwcześniejszych, gdyż od posadzenia roślin do momentu, w którym możliwy będzie ich zbiór, mija ok. 50–55 dni. Wydawane przez nią główki mają cylindryczny kształt i liście o jasnozielonym kolorze, dosyć ściśle przylegające do siebie. Nie są przy tym szczególnie duże, ponieważ ich średnia masa wynosi ok. 1 kg. Koniecznie trzeba zdać sobie sprawę, że prezentowaną odmianę przeznacza się wyłącznie do bezpośredniego spożycia, a jej przydatność do przetwarzania czy przechowywania jest bowiem niska.
Uprawa
Kapustę tę można wysiewać zarówno pod osłonami, jak i bezpośrednio do gruntu. Jeśli zdecydujemy się na wczesną uprawę, możemy mieć pewność, że nie wystąpi proces jaryzacji. Co ciekawe, wybijania w pędy kwiatostanowe można uniknąć również w uprawie wiosennej. Należy wtedy wysiać nasiona w szklarni, w której temperatura nie spada poniżej 20°C – nawet w nocy. Obniżyć ją zaleca się dopiero na parę dni przed wysadzeniem rozsady na miejsce docelowe.
Właściwości
Ponieważ opisywana odmiana cechuje się zwartym pokrojem, dobrze sprawdza się w uprawie zagęszczonej. Dzięki temu można uzyskać o wiele większy plon, który dodatkowo będzie miał bardzo dobrą strukturę – tym bardziej, że główki kapusty Manoko F1 charakteryzują się znakomitą zdrowotnością, atrakcyjnym wyglądem i wyśmienitym smakiem. Na wysoką wartość prezentowanej odmiany wpływa również fakt, że jej plon dojrzewa równomiernie, i to w bardzo krótkim czasie. Jeszcze innym walorem tej kapusty jest jej odporność na jaryzację, czyli brak skłonności do przedwczesnego tworzenia kwiatostanów pod wpływem wahań temperatury.
Dagmara Deska