Kapusta pekińska Hilton – wyśmienita odmiana polecana na zbiór jesienny
Zobacz także
Kapusta pekińska Hilton to umiarkowanie wczesna odmiana przeznaczona na zbiór jesienny. Choć wykształcane przez nią główki nie są zbyt dorodne, to nadrabiają niewielkie rozmiary atrakcyjnym wyglądem i walorami odżywczymi.
Opis
Główki tej odmiany nadają się do zbioru po mniej więcej 58–65 dniach od daty wysadzenia roślin do gruntu. Ich liście zewnętrzne są jasnozielone, wewnętrzne z kolei mają żółty odcień. Kształt główek można określić jako beczułkowaty lub cylindryczny. Osiągają one średnią wielkość – zazwyczaj ważą ok. 1 kg i dorastają do ok. 30–40 cm. Istotną informację stanowi fakt, że kapusta Hilton powinna być kierowana głównie na rynek warzyw świeżych, ponieważ raczej nie nadaje się do przetwórstwa. Nie należy jej również zbyt długo przechowywać, choć zaobserwowano, że w odpowiednich warunkach jest w stanie wytrzymać ok. 3miesiące.
Uprawa
Prezentowaną odmianę uprawia się na zbiór jesienny, jej nasiona należy zatem wysiać pod osłonami w lipcu, a rosnące siewki przesadzić na miejsce stałe w sierpniu. Bardzo istotne jest przy tym zachowanie odpowiednich odstępów między roślinami, dlatego też warto zastosować rozstawę wynoszącą ok. 40 × 40 cm. Zbioru dojrzałych główek powinniśmy się spodziewać od września do października. Ważne, by nie przetrzymywać ich zbyt długo w gruncie, ponieważ są wyraźnie wrażliwe na przymrozki.
Wartość odżywcza
Kapusta pekińska to idealny składnik zbilansowanej diety, ponieważ możemy w niej znaleźć ok. 1,3% białka – okazuje się, że to aż trzykrotnie więcej niż u kapusty głowiastej (!). Poza tym odmiana Hilton jest bogata w błonnik, witaminę C i prowitaminę A oraz takie sole mineralne, jak fosfor, wapń czy żelazo.
Dagmara Deska