
Kapusta Ditmarska – jedna z wcześniejszych odmian do uprawy polowej

Zobacz także
Kapusta Ditmarska określana jest jako najwcześniejsza z odmian przeznaczonych do uprawy polowej. Zdecydowanie najlepiej sprawdza się w spożyciu bezpośrednim.
Opis
Ditmarska zalicza się do grupy bardzo wczesnych kapust głowiastych białych, ponieważ od dnia posadzenia rozsady w gruncie do momentu osiągnięcia przez główki dojrzałości zbiorczej mija zaledwie ok. 50–55 dni. Trzeba też zaznaczyć, że odmiana ta wytwarza główki relatywnie niewielkie, kuliste, o jasnozielonej barwie. Ich uśredniona masa wynosi ok. 1,0–1,5 kg, są zatem wyraźnie mniejsze niż u najdorodniejszych kapust głowiastych, które wytwarzają główki 4- lub 5-kilogramowe. Za ich zaletę można natomiast uznać fakt, że wykazują się twardością i zwięzłością, a przy tym mają kruche i soczyste liście.
Uprawa
Prezentowana odmiana kapusty głowiastej białej przeznaczona jest głównie do najwcześniejszej uprawy polowej. Dobrze jednak sprawdzi się również w przyspieszonej uprawie pod osłonami (włókniną czy folią).
W pierwszym przypadku należy wysiać nasiona w okresie od końca stycznia do początku marca. Następnie w kwietniu zaleca się wysadzić rozsadę w rozstawie 50 × 35–40 cm. Wtedy też zbiór przypadnie najwcześniej na połowę czerwca.
Warto pamiętać, że gdy decydujemy się na uprawę kapusty głowiastej wczesnej, to musimy liczyć się z koniecznością kilkakrotnego, ręcznego zbioru. Należy przy tym obserwować rozwój warzyw i nie obrywać z nich liści okrywowych, rosnących najbliżej główki (zostawiamy po ok. 2–4 sztuki), ponieważ pełnią one funkcję ochronną.
Zastosowanie
Kapusta głowiasta Ditmarska nie nadaje się do długiego przechowywania, ponieważ po zbiorze zachowuje dobrą jakość zaledwie przez kilka dni. Średnio sprawdza się także w przemyśle przetwórczym M – i nic dziwnego, ponieważ z założenia odmiana ta przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia.
Dagmara Deska