Koper Bouquet – wczesna odmiana przeznaczona do uprawy w doniczce
Koper Ambrozja – jedna z najbardziej aromatycznych odmian
Zobacz także
Koper Ambrozja to jedna z najbardziej aromatycznych odmian kopru. Zawiera olejki aromatyczne, które zachowują swój zapach nawet po zamrożeniu. Nadaje się do przyprawiania potraw każdego rodzaju, także ogórków kwaszonych.
Opis
Odmiana kopru Ambrozja wyróżnia się bardzo dużym plonem zielonej masy. Jej liście mają o wiele bardziej intensywny, zielony kolor niż typowe odmiany kopru. Tworzy niewysokie rośliny o średnim ulistnieniu.
Bardzo późno wybija pęd kwiatostanowy, więc jej okres zbioru „na zielono” jest dość długi. Charakteryzuje się bardzo intensywnym, przyjemnym aromatem, gdyż ma nieprzeciętnie dużą zawartość olejków aromatycznych.
Zastosowanie
Koper Ambrozja nadaje się zarówno do zjadania na surowo, jak i do suszenia i przyprawiania kwaszonych ogórków. Z powodzeniem można go również zamrozić, a nie straci swojego koloru, smaku ani zapachu.
Jest bardzo aromatyczny i dodany do każdej potrawy nadaje jej niezwykły zapach. Zawiera dużo witamin i soli mineralnych. Odmiana ta wyróżnia się niezwykłą odpornością na zimno i choroby.
Nadaje się do uprawy i w tunelach foliowych i w gruncie. W pierwszym przypadku należy wysiewać go wczesną wiosną, a na zbiór jesienny późnym latem. Do gruntu wysiewa się nasiona kopru Ambrozja od końca marca do początku sierpnia.
Zbiór najczęściej następuję między drugą połową mają a końcem września.