Uprawa kopru ogrodowego – częstego gościa przydomowych ogródków

Uprawa kopru ogrodowego Koper ogrodowy

Koper ogrodowy (Anethum graveolens) znany i ceniony jest już od kilku tysiącleci. W starożytności poza tym, że wykorzystywano go jako przyprawę i lek na ból głowy, uznawany był za pieniądz. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, gdzie do dziś jest uprawiany. Najczęściej spotykany jest w ogrodach przydomowych w uprawie współrzędnej z warzywami korzeniowymi.

Charakterystyka

Koper ogrodowy to jednoroczna roślina o palowym korzeniu. Charakterystyczną cechą gatunku są 3-krotnie pierzaste liście z nitkowatymi odcinkami. Łodyga osiąga wysokość 1,5 m, zakończona jest baldachowatym kwiatostanem złożonym z żółtych kwiatów. Wszystkie części zawierają aromatyczny olejek eteryczny (do 5%). Bogate są również w witaminy C, B1, B2 i PP, sole wapnia, fosforu, potasu i żelaza, a także karoten. Liście kopru dodawane są do potraw, a starsze rośliny z owocującymi kwiatostanami do marynat i konserw. Olejki eteryczne wykorzystuje się jako koncentraty zapachowe w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Nasiona kopru działają moczopędnie, mlekopędnie, żółciopędnie, wiatropędnie oraz przeciwskurczowo.

Wymagania

Koper nie ma wielkich wymagań uprawowych, lecz najlepiej rośnie na słonecznym, osłoniętym od wiatru stanowisku. Do siewu wybierajmy gleby zasobne w składniki mineralne, przepuszczalne i dobrze nagrzewające się. Nie powinniśmy prowadzić uprawy przy koprze włoskim (fenkule), gdyż oba gatunki mogą się krzyżowo zapylić i wydać mniej wartościowe rośliny. Jeśli uprawiamy koper ogrodowy w mieszkaniu, wybierajmy dla niego ciche, słoneczne miejsce, ale nie w pełnym słońcu – nie lubi południowej wystawy na parapecie.

Najlepszy wzrost kopru rozpoczyna się w temperaturze powyżej 8°C (do 20°C). W niższych temperaturach rozwija się wolniej, słabiej, może żółknąć i fioletowieć, a przy temperaturze poniżej 1°C ginie. W wyższych temperaturach z kolei zbytnio wybiega, ale zawiera więcej olejków eterycznych. Woda w glebie powinna być na umiarkowanym poziome, nie lubi suszy ani nadmiaru wilgotności. Na glebach zbyt wilgotnych może gnić i być porażany przez chorobotwórcze mikroorganizmy glebowe.

Zwykle koper uprawiamy współrzędnie na polu z innymi warzywami. Nie wymaga więc dodatkowego nawożenia, wystarczy to stosowane pod główną roślinę. Należy jednak uważać z nawożeniem azotowym, gdyż koper z łatwością kumuluje szkodliwe azotany.

Uprawa

Koper ogrodowy uprawiamy wyłącznie z siewu do gruntu. Wysiew zaprawionych nasion rozpoczyna się w kwietniu i można go, ze względu na krótki okres wegetacji, powtarzać kilkukrotnie na tym samym miejscu, do połowy sierpnia. Wschody obserwujemy kilka dni po siewie. Przy uprawie kopru na ziele siejemy nasiona w rozstawie rzędów 15–20 cm (20–50 kg nasion na 1 ha), a na baldachy co 30 cm (4–12 kg nasion na 1 ha), na głębokość 1–2 cm.

Jeśli chcemy uprawiać go w doniczkach, wybierzmy te o większych rozmiarach, aby nie było konieczności przesadzania kopru – źle znosi ten zabieg. Przy uprawie doniczkowej pamiętajmy o zasilaniu roślin po 3–4 tygodniach od skiełkowania, najlepiej wieloskładnikowymi nawozami.

Uprawa ozima

Koper ogrodowy możemy również wysiewać na przełomie listopada i grudnia, lecz uprawa przedzimowa jest dość ryzykowna. W tym terminie najlepiej wysiewać nasiona odmian wczesnych i średnio wczesnych. Do uprawy przedzimowej wybierajmy takie stanowiska, aby woda ze stopniałego śniegu mogła swobodnie spłynąć i nie zalewać upraw. Przed siewem teren oczyszczamy z wszelkich resztek roślin i nawozimy, np. Azofoską. Nasiona wysiewamy jak w uprawie kopru na ziele, ale głębiej – na głębokości 2–3 cm. Ważne jest, aby nasiona nie wzeszły przed zimą, ponieważ nie przetrwają do wiosny. Zaleca się, by całą grządkę przykrywać agrowłókniną. Wiosną, gdy gleba rozmarznie, delikatnie grabimy jej powierzchnię, aby ją napowietrzyć i ułatwić roślinom kiełkowanie i prawidłowy wzrost. Dzięki uprawie ozimej pierwszych zbiorów możemy spodziewać się o ok. 4 tygodnie wcześniej od uprawy zwykłej z siewu wiosennego.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki