Szczaw zwyczajny - uprawa, właściwości i zastosowanie

Uprawa szczawiu Szczaw w kuchni

Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa) to wieloletnia roślina zielna należąca do rodziny rdestowatych. Jej naturalne skupiska można znaleźć w różnych rejonach na całym świecie. Popularna również na terenie Polski. Spotkać ją można na trawiastych łąkach, pastwiskach, w pobliżu dróg, wzdłuż brzegów rzek i lasów. Dawniej szczaw był powszechnie uprawiany jako warzywo i zbierany z naturalnych stanowisk, wykorzystywany w kuchni oraz medycynie naturalnej. Obecnie rzadko można go spotkać w sprzedaży, nasiona są natomiast łatwo dostępne. Każdy może więc uprawiać szczaw zwyczajny we własnym ogrodzie.

Opis

Szczaw zwyczajny na wiosnę tworzy rozetę liści, z której w lecie wyrastają smukłe, wyprostowane łodygi. Osiągać mogą ok. 1 m wysokości. Dolne liście są duże, wydłużone, osadzone na długich ogonkach, mają charakterystyczny przypominający strzałę kształt. Górne wyrastające na łodydze są znacznie mniejsze, siedzące końce mają zabarwione na szkarłatny kolor. Jadalne są świeże wiosenne liście, które mają ciekawy, kwaśny smak. W czerwcu i lipcu na końcach pędów pojawiają się wąskie, wiechowate kwiatostany, złożone z licznych niepozornych zielonokarminowych kwiatów. Owoce to trójkątne orzeszki, w których ukryte są trójkątne błyszczące nasiona. Jesienią owoce brązowieją i zasychają na pędach, gdzie utrzymują się przez długi czas.

Wymagania uprawowe

W stanie naturalnym szczaw zwyczajny znajdziemy na terenach trawiastych. Najlepsze do jego uprawy będzie miejsce słoneczne lub w łagodnym cieniu. Preferuje podłoże zasobne w składniki pokarmowe, gliniaste, wilgotne, jednak dość przepuszczalne. Najlepiej rośnie na glebach lekko kwaśnych, których pH mieści się w zakresie 5,0 do 7,0. Roślina bardzo wytrzymała, dobrze zimuje w naszym klimacie.

Uprawa

Szczaw zwyczajny jest łatwy w uprawie i mało wymagający. Zastosowanie sporej ilości obornika lub kompostu przed rozpoczęciem uprawy zapewni niezbędne składniki odżywcze. Nasiona wysiewamy wczesną wiosną od razu do gruntu. Drugi wysiew możemy przeprowadzić w lecie. Ponieważ rośliny tworzą spore kępy liści, między rzędami pozostawiamy 25–30 cm odstępu. W trakcie wzrostu podłoże powinno być stale wilgotne. Należy pamiętać o regularnym podlewaniu. W kolejnych latach uprawy ziemię warto zasilać kompostem. Liście zbieramy wielokrotnie przez cały sezon wegetacyjny. Możemy je po prostu zrywać ręcznie lub wycinać nożem całe kępy. Należy pamiętać, że najmniejsze liście mają najbardziej intensywny smak. Pojawiające się w lecie łodygi kwiatowe trzeba usuwać, aby rośliny nie traciły energii na produkcję nasion.

Rozmnażanie

Szczaw zwyczajny z powodzeniem można rozmnażać z nasion lub przez podział karp. Do tego celu najlepiej wybrać 2, 3-letnie, dobrze rozrośnięte karpy. Wykopujemy je, dzielimy i sadzimy w nowym miejscu. Jest to idealny sposób na odnowienie uprawy. Czynność tę dobrze jest powtarzać co kilka lat.

Problemy w uprawie

Największym utrapieniem w uprawie szczawiu są mszyce, ślimaki i gąsienice, które chętnie żywią się młodymi liśćmi. Szczaw niezwykle rzadko bywa porażany przez choroby.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki