Rzodkiewka - uprawa, odmiany i wartość odżywcza

Rzodkiewka w ziemi Uprawa rzodkiewki

Kolorowe i ostre rzodkiewki są popularnym składnikiem i przybraniem do wielu potraw. Ich charakterystyczny smak pasuje do sałatek i świetnie komponuje się z rozmaitymi sosami i dipami. Rzodkiewki dojrzewają bardzo szybko, niektóre w zaledwie trzy tygodnie. Są niezwykle łatwe w uprawie i zajmują niewiele miejsca, dlatego są bardzo popularne w ogrodach przydomowych czy działkowych. Z powodzeniem mogą być uprawiane również w pojemnikach na balkonach i tarasach.

Charakterystyka

Rzodkiewka jest rośliną jednoroczną, należącą do rodziny kapustowatych. Zaliczana jest do grupy warzyw korzeniowych, choć jej część jadalna jest właściwie zgrubiałym fragmentem łodygi. W uprawie znajdziemy wiele różnorodnych odmian rzodkiewki. Mogą mieć one kształt okrągły, półdługi lub walcowaty. Ich skórka bywa różowa, czerwona, biała, żółta, a nawet fioletowa. Miąższ młodych roślin jest jędrny i soczysty. Z czasem staje się miękki i gąbczasty. Przeważnie jest biały, choć może mieć lekko różowe zabarwienie. Ma łagodny bądź ostry smak. Właściwy korzeń rzodkiewki jest bardzo słabo rozwinięty. Część nadziemną tego warzywa tworzy rozeta skrętolegle ułożonych liści. Młode blaszki mogą być spożywane. Zawierają one więcej składników odżywczych niż zgrubiałe łodygi. Gdy rzodkiewki osiągną właściwą wielkość, rośliny szybko wytwarzają pędy kwiatostanowe, szczególnie w okresie letnim, gdy dzień jest najdłuższy.

Wymagania uprawowe

Rzodkiewka jest rośliną klimatu chłodnego, najlepiej rośnie wiosną. Nasiona kiełkują już przy temperaturze 4°C, jednak następuje to znacznie szybciej powyżej 8°C. Młode rośliny znoszą przymrozki do -4°C. Optymalne warunki do wzrostu to 12–14°C i dość wilgotne podłoże, przy ciepłej pogodzie i braku opadów może występować parcenie miąższu. Rzodkiewki są roślinami dnia długiego, w okresie letnim szybko wybijają w pędy kwiatostanowe, zamiast tworzyć zgrubienia. Istnieją również odmiany przystosowane do uprawy w lecie. Do wytworzenia kształtnych zgrubień rzodkiewka potrzebuje dobrego dostępu do światła. Warzywo to najlepiej rośnie na glebach średnio zwięzłych, przepuszczalnych, o dużej zawartości substancji organicznych, dobrze utrzymujących wilgoć. Rzodkiewka ma tendencje do kumulowania azotanów, dlatego najbezpieczniej zasilać ją nawozami organicznymi, takimi jak kompost czy obornik.

czytaj dalej...

NIE LEKCEWAŻ RZODKIEWKI! POZNAJ NIETUZINKOWE FAKTY NA JEJ TEMAT [QUIZ]

[1/11] Gdzie obecnie można znaleźć dziko rosnącą rzodkiewkę?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki