Rzodkiewka Pasja – odmiana tworząca podłużne, delikatne zgrubienia
Zobacz także
Rzodkiewka Pasja to jedna z wczesnych odmian o podłużnych zgrubieniach. Wyróżnia się dobrą zdrowotnością oraz łagodnym smakiem, którego nie traci nawet wtedy, gdy jest uprawiana latem bezpośrednio w gruncie.
Opis
Aby cieszyć się plonami zrodzonymi przez tę odmianę, należy poczekać około miesiąca. Nie jest to specjalnie długi okres, więc spokojnie można wysiewać nasiona bezpośrednio do gruntu w kilku terminach – od wczesnej wiosny aż do jesieni. Rzodkiewkę Pasja zaleca się uprawiać także w tunelach foliowych wczesną wiosną. Jej zgrubienia są dość duże, gdyż przeciętnie osiągają długość ok. 5–6 cm. Pokrywa je cienka i niezwykle delikatna skórka, która wybarwia się jednolicie na karminowy kolor. Miąższ z kolei ma białą barwę i jest chrupki oraz soczysty. Na podkreślenie zasługują jego doskonałe walory smakowe – zgrubienia nie są nieprzyjemnie ostre, a swoją łagodność utrzymują także w warunkach letniej uprawy polowej. Rzodkiewki tej odmiany nie wykazują też tendencji do parcenia.
Uprawa
Pod osłonami nasiona Pasji należy wysiewać od lutego do kwietnia, natomiast do gruntu – w marcu bądź od sierpnia do września. Zgrubienia będą się nadawały do zbioru w terminach od marca do maja oraz od września do października (wszystko zależy oczywiście od daty siewu danej partii nasion). Nie zapominajmy też o odpowiedniej rozstawie – odstępy między rzędami powinny wynosić ok. 10 cm, natomiast w rzędach – ok. 3 cm.
Pielęgnacja
Jeśli zdecydujemy się na bardzo wczesną uprawę rzodkiewki Pasja, należy osłaniać ją włókniną lub folią perforowaną. Trzeba też pamiętać o spulchnianiu międzyrzędzi oraz o ochronie rośliny przed chwastami. Zabieg ten wykonujmy jednak w sposób mechaniczny, ponieważ okres wegetacji tej odmiany jest zbyt krótki, by używać herbicydów.
Dagmara Deska