Rzodkiewka Flamboyant – bardzo smaczna odmiana w typie paluszkowatym
Zobacz także
Rzodkiewka Flamboyant zalicza się do przedstawicielek odmian typu paluszkowatego – wynika to ze specyficznego kształtu zgrubień, które wytwarza. Warto zainteresować się jej uprawą, ponieważ równie ciekawy, co jej wygląd, okazuje się jej smak.
Opis
Roślina ta należy do grupy odmian wytwarzających zgrubienia umiarkowanie wcześnie – zazwyczaj od siewu do zbioru mija ok. 35 dni. Wykształcane przez nią rzodkiewki przybierają dosyć gruby i wyraźnie wydłużony kształt. Atrakcyjna jest również ich barwa, która przypomina winny odcień czerwieni. Cienka skórka ma taki kolor tylko na 2/3 swojej długości, podczas gdy reszta jest zupełnie biała. Na biało ubarwia się także miąższ, cechujący się ponadto soczystością i łagodnym smakiem. Poza tym nie jest podatny na parcenie.
Uprawa
Odmiana Flamboyant powinna być uprawiana w gruncie, przy czym sprawdza się w siewie zarówno na zbiór wiosenny oraz późnoletni, jak i jesienny. W pierwszym terminie nasiona (w ilości ok. 15–20 kg/ha) należy wysiewać od marca do kwietnia, natomiast w drugim – od lipca do sierpnia. W zależności od daty wykonania tych zabiegów, zbiorów można się spodziewać albo od kwietnia do czerwca, albo od sierpnia do października. Zalecana rozstawa wynosi ok. 10–20 cm między rzędami oraz ok. 2–3 cm w rzędach.
Wymagania
Rzodkiewka ta potrzebuje podłoża dosyć lekkiego, ale za to bogatego w próchnicę. Oprócz tego gleba powinna się łatwo nagrzewać i dobrze przepuszczać wodę, ponieważ dostatek wilgoci jest bardzo ważny w uprawie prezentowanej odmiany. Jeśli będzie miała zbyt sucho, to zgrubienia przestaną być soczyste i nabiorą ostrego smaku, który dzisiaj jest mało pożądany przez konsumentów. Pamiętajmy też o tym, aby przed każdym siewem wykonać dosyć głęboką orkę, ponieważ dorodnych i ładnie uformowanych zgrubień można oczekiwać tylko na starannie uprawionej glebie.
Dagmara Deska