
Rzodkiewka Lidka – odmiana o delikatnych w smaku, kulistych zgrubieniach

Zobacz także
Rzodkiewka Lidka to odmiana przeznaczona do uprawy w polu. Cechuje się kształtnymi zgrubieniami o interesującej konsystencji. Co ważne, odznaczają się one wysoką zdrowotnością.
Opis
Wegetacja prezentowanej odmiany jest krótka, ponieważ trwa około miesiąca. Ten niedługi okres warto odczekać tym bardziej, że Lidka wytwarza dorodne zgrubienia o kulistym, bardzo regularnym kształcie. Mają cienką skórkę, która ubarwia się na wręcz karminowy odcień czerwieni. Miąższ z kolei jest biały i ma ciekawą masłową konsystencję. Jeśli chodzi o smak, to okazuje się nie tylko mało ostry, lecz także słodki i delikatny. Warto też zapamiętać, że rzodkiewki tej odmiany są praktycznie całkowicie odporne na parcenie, dzięki czemu wydłuża się okres ich przydatności konsumpcyjnej.
Uprawa
Zaleca się, aby Lidkę uprawiać bezpośrednio w gruncie od wczesnej wiosny do jesieni. Będziemy wtedy cieszyć się obfitym plonem dobrej jakości, ponieważ odmiana ta nie wybija w pędy kwiatostanowe. Jej nasiona należy wysiewać od połowy lutego do końca sierpnia w rozstawie wynoszącej 3 × 15 cm. W zależności od daty rozpoczęcia uprawy, do zbiorów będziemy mogli przystąpić od początku kwietnia do końca września. Pamiętajmy, że przyjęta norma wysiewu wynosi ok. 15–20 kg/ha.
Pielęgnacja
W uprawie rzodkiewki Lidka niezwykle ważną rolę odgrywa odchwaszczanie. Nie wolno jednak zapominać, że niewskazane jest używanie do tego celu herbicydów – głównie przez wzgląd na krótki okres wegetacji tej rośliny. Koniecznie trzeba też pilnować, aby podłoże było równomiernie nawodnione, ponieważ w przeciwnym razie zgrubienia mogą albo się nie wybarwić, albo w ogóle się nie rozwinąć.
Wartość odżywcza
Rzodkiewka zawiera olejek gorczyczny, w skład którego wchodzi siarka – dzięki temu jej spożywanie wpływa pobudzająco na układ trawienny. Poza tym w zgrubieniach Lidki znajdziemy sporo witaminy C oraz wapnia i żelaza, wskazane jest zatem spożywanie ich jako zdrowej przekąski.
Dagmara Deska