
Rzodkiewka Krasa – wyjątkowo plenna odmiana o kulistych zgrubieniach

Zobacz także
Rzodkiewka Krasa cechuje się dobrą zdrowotnością oraz wysoką jakością plonu. Co więcej, okazuje się, że praktycznie cały zbiór, pozyskany z jej uprawy, ma wartość handlową (aż 96%).
Opis
Okres wegetacji tej odmiany jest bardzo krótki – od siewu do zbioru upływa mniej więcej od 30 do 34 dni. W tym czasie Krasa wytwarza piękne, karminowoczerwone zgrubienia o kształcie kulistym. Są przy tym całkiem duże, ponieważ ich średnica wynosi zazwyczaj ok. 3 cm. Cienka skórka rzodkiewek jest gładka i pokrywa szklistobiały miąższ o chrupkiej strukturze oraz delikatnym smaku.
Siew
Rzodkiewkę tę zaleca się uprawiać w dwóch terminach – wiosną oraz jesienią. Należy dodać, że możliwe jest wysianie nasion zarówno pod osłonami, jak i bezpośrednio do gruntu. Wiosenny siew do gruntu powinien mieć miejsce wtedy, gdy ziemia całkowicie obeschnie po zimowych opadach – zazwyczaj można więc przystąpić do niego w marcu. Jeśli z kolei decydujemy się na uprawę jesienną, nasiona należy wysiać w sierpniu. Uprawa tunelowa powinna się z kolei rozpocząć na przełomie lutego i marca. Niezależnie od przyjętej metody pamiętajmy o odpowiedniej rozstawie – najlepiej, gdy wyniesie ona 3 × 15 cm.
Stanowisko
Krasa powinna być uprawiana w drugim roku po oborniku. Można potraktować ją jako przedplon (dla pomidorów czy ogórków), śródplon (w uprawach marchwi i pietruszki), a także poplon po wszystkich wczesnych warzywach. Nie należy również zapominać, że podłoże, w którym chcemy wysiać nasiona, musi cechować się dobrą pojemnością wodną, ale po opadach nie powinny się w nim tworzyć zastoiska.
Właściwości
Zgrubienia wytwarzane przez odmianę Krasa są przede wszystkim wyrównane w kształcie, dzięki czemu postrzega się je jako atrakcyjne pod względem handlowym. Co więcej, wykazują całkowitą odporność na parcenie i nie pękają, wysoki plon można zatem zawsze zużytkować w całości.
Dagmara Deska