Rzodkiew Mino Early – odmiana o delikatnych w smaku korzeniach
Zobacz także
Rzodkiew Mino Early wytwarza korzenie o charakterystycznym, walcowatym kształcie. Najważniejszy dla konsumentów jest jednak ich delikatny smak, dzięki któremu przypadną do gustu osobom nielubiącym ostrych rzodkwi.
Opis
Mino Early, jak sama nazwa wskazuje, należy do odmian wczesnych – od daty siewu do terminu zbioru mijają co najwyżej dwa miesiące. Na jej plon składają się mocno wydłużone, walcowate korzenie, które potrafią osiągnąć nawet do pół metra długości (najmniej: 40 cm). Zarówno ich skórka, jak i miąższ ubarwiają się na śnieżny odcień bieli. Co istotne, rzodkiew ta jest soczysta i bardzo delikatna w smaku – można ją określić jako lekko ostrą. Warto też zapamiętać, że odmiana Mino Early wykazuje odporność na wysokie temperatury, co znacznie ułatwia jej pielęgnację.
Uprawa
Zaleca się, aby odmianę tę uprawiać w gruncie w okresie od wiosny do jesieni. Nasiona należy wysiać między drugą dekadą kwietnia a pierwszą dekadą sierpnia, plon zaś będzie gotowy do zbioru między połową czerwca a połową października. Dobrze dobrana rozstawa powinna wynosić 15 × 20 cm. Warto też zdawać sobie sprawę, że za normę wysiewu w przypadku prezentowanej odmiany przyjmuje się ok. 4 kg nasion na hektar.
Wymagania
Istotną informacją dla zainteresowanych uprawą Mino Early jest fakt, że rzodkiew uda się praktycznie na każdym podłożu o uregulowanych stosunkach wodnych. Oznacza to, że wilgotność gleby powinna utrzymywać się na poziomie 75%. Jeśli zaś będzie niższa, konieczne okaże się nawadnianie roślin co ok. 5 dni małymi dawkami wody (ok. 15 mm). Pamiętajmy też, żeby zapewnić im dostęp do światła, ponieważ w miejscu, które jest go pozbawione, nie wytworzą zgrubień.
Dagmara Deska