Rzodkiew Murzynka - późna odmiana o zgrubieniach pokrytych czarną skórką
Zobacz także
Jedna z późniejszych odmian o średniej wielkości zgrubieniach okrytych niemal czarną skórką, do tego świetnie się przechowujących – mowa o rzodkwi Murzynka.
Charakterystyka
Rzodkiew Murzynka to późna odmiana tworząca średniej wielkości, kuliste lub lekko owalne zgrubienia wypełnione białym, ostrym w smaku miąższem i pokryte czarną skórką.
Uprawa
Murzynka nadaje się do uprawy w gruncie na zbiór późną jesienią lub do użytku letnio-jesiennego. Do uprawy wybierajmy gleby średnio zwięzłe, przepuszczalne, próchniczne, zasobne w składniki pokarmowe o dobrych stosunkach powietrzno-wodnych i pH 6,0-7,4.
Nasiona możemy wysiewać do gruntu od połowy czerwca do końca lipca w rozstawie 20-30 x 10-30 cm na głębokość -1-2 cm.
Nasiona wykiełkują już w temperaturze 2-3°C, ale wyrośnięte rośliny najlepiej rozwijają się przy min. 12-14°C. Długo utrzymujące się chłody lub odwrotnie – upały często powodują wybijanie rzodkwi w pędy kwiatostanowe, dlatego ważne jest przestrzeganie właściwego terminu uprawy. W celu przyspieszenia terminu zbioru rzodkiew Murzynka możemy uprawiać z produkcji rozsady.
Zbiór i przechowywanie
Po ok. 90-100 dniach od siewu korzenie będą gotowe do zbioru (od końca sierpnia do października). Murzynka to plenna odmiana, średni plon z jednego hektara wynosi 30-40 ton. Ponadto długo może zaopatrywać rynek, gdyż możemy ją długo przechowywać przez zimę, do przechowywania wybierajmy jednak korzenie pochodzące z późnego wysiewu. Możemy składować je w piwnicy w piasku utrzymując temperaturę 0-2°C.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa