Rzodkiewka Frida - pierwsza odmiana mieszańcowa wyhodowana w Polsce
Zobacz także
Rzodkiewka Frida otrzymała w 2012 roku Złoty Medal POLAGRA FARM na Międzynarodowych Targach Poznańskich, jest także laureatem „Agro Polska”. Nic dziwnego, przemawia za tym wiele jej walorów.
Charakterystyka
Frida to pierwsza odmiana mieszańcowa rzodkiewki wyhodowana w Polsce. Tworzy kuliste, czerwone zgrubienia o średnicy 3-3,5 cm i masie 8-10 g. Wnętrze wypełnia białawy, łagodny w smaku miąższ, a ze zgrubień wyrastają krótkie, średnio wzniesione oraz średnio osadzone liście. Rzodkiewka Frida to wczesna odmiana, okres wegetacji trwa średnio 28 dni.
Uprawa
Odmianę Frida możemy uprawiać zarówno z wysiewu pod osłonami lub do gruntu. Wybierając pierwsza metodę, nasiona wysiewamy od lutego do marca, zaś w uprawie polowej siew przeprowadzamy od sierpnia do września.
W obu przypadkach przyjmujemy rozstawę 10 x 20 cm. Zbiór rzodkiewek uprawianych pod osłonami przeprowadzimy od czerwca do maja, a te z pola zbierzemy we wrześniu lub w listopadzie, w zależności od terminu siewu.
Miejmy na uwadze fakt, iż rzodkiewka jest rośliną dnia długiego, jest wrażliwa na brak światła, ma także pewne wymagania co do gleby. Do uprawy w gruncie wybierajmy gleby lżejsze, próchniczne, przepuszczalne, ciepłe (szybko nagrzewające się na wiosnę), o dobrych stosunkach wodno-powietrznych. Jest także wymagająca w stosunku do wilgotności gleby i powietrza, jednak zbyt mokra ziemia sprzyja porażeniom przez choroby grzybowe.
Odporność
Rzodkiewka Frida wykazuje dobrą tolerancję na pękanie i parcenie zgrubień – doskonale nadaje się do zaopatrzenia świeżego rynku.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa