
Rzodkiewka Frida - pierwsza odmiana mieszańcowa wyhodowana w Polsce
Rzodkiewka jest popularnym w Polsce warzywem smakowym i przyprawowym, a ponadto jest jednym z pierwszych warzyw z uprawy polowej, które pojawiają się wiosną w sprzedaży.
Jej uprawa rozpowszechniona jest głównie w działkowych i przydomowych ogrodach, a także w produkcji towarowej na niewielkich powierzchniach. Przedstawiamy zbiór najważniejszych informacji, które trzeba wiedzieć o nasionach rzodkiewki, przygotowując się do siewu.
Owocem jest niepękająca, twarda łuszczyna o długości 2-9 cm i grubości 0,8-2,4 cm, która zawiera w sobie od 2 do 12 nasion koloru oliwkowo-brązowego. Jej nieforemne, owalno-kuliste nasiona są miękkie. Są dwa razy większe od nasion kapusty.
Masa 1000 nasion jest zależna od odmiany i waha się w granicach 7,5-12,5 g. W 1 g materiału siewnego znajduje się 120-150 nasion.
Rzodkiewka zaczyna kiełkować w temperaturze 2-3o C już po 4-8 dniach, a siewki wytrzymują przymrozki do -4o C. Najlepsza dla jej uprawy jest temperatura podłoża 12-14o C. W temperaturze 18-20o C kiełkują już po dwóch dniach.
Rzodkiewka ma krótki okres wegetacji (od siewu nasion do zbioru), który wynosi u odmian wczesnych 3-4 tygodnie, u średnio wczesnych 4-4,5 tygodnia, a u późnych 6-8 tygodni. Termin siewu musi być dostosowany do jej odmiany i miejsca, jednak rzodkiewka może być uprawiana przez cały rok, z małą przerwą w okresie letnim. W szklarniach sieje się rzodkiewkę już od początku stycznia.
Uprawa rzodkiewki najlepiej udaje się wiosną, ale wtedy plony są mniejsze. Z reguły nasiona wysiewa się przez cały sezon począwszy od wczesnej wiosny (od połowy marca do połowy maja) aż do jesieni (pod początku do początku września). Dobrze jest siać je małymi partiami co kilkanaście dni, tak by zapewnić sobie ciągłość zbiorów.
Do siewu nadają się tylko nasiona o wysokiej zdolności kiełkowania. Nasiona przesiewa się na sicie, uzyskując duże nasiona na siewu wczesnego i mniejsze do siewu w późniejszym terminie. Użycie nasion kalibrowanych pozwala zaoszczędzić na materiale siewnym, najlepsza jest frakcja o średnicy 2,4-2,8 mm.
Rzodkiewkę uprawia się wyłącznie z siewu bezpośredniego w gruncie, szklarni lub inspekcie. Nasiona wysiewa się na głębokość 0,5-1,5 cm punktowo lub w rzędy w odległości 8-10 cm między rzędami i 2-4 cm w rzędzie. Siew punktowy, w rozstawie 3 x 3 cm lub 4 x 4 cm, zalecany jest jedynie na dużych powierzchniach. Jest on bardziej pracochłonny, jednak przyspiesza zbiory i daje nawet o 40% wyższy plon wczesny. Ilość wysiewu nasion wynosi 3,5-4 g na 1 m2.
czytaj dalej...Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl