
Kiedy siać i sadzić sałatę? Poznaj jej rodzaje, zdrowotne właściwości i zasady siewu
Duże walory smakowe, bogactwo witaminy C, możliwość uprawy praktycznie przez cały rok oraz odporność na wysokie temperatury, czynią rzodkiewkę rośliną bardzo chętnie i często uprawianą w ogródkach działkowych i przydomowych, a także w produkcji towarowej na niewielkich powierzchniach.
Rzodkiewka (Raphanus sativus) należy do rodziny warzyw rzepowatych, a pierwsze wzmianki o jej uprawie pochodzą z XVI wieku. Pochodzi od dzikiego gatunku Raphanus landra – rośliny, która występuje na Półwyspie Apenińskim. Jest to roślina o najkrótszym okresie wegetacji. Jest pierwszą tzw. nowalią pojawiającą się na rynku warzywnym. Można ją uprawiać przez cały rok, z krótką letnią przerwą.
Charakterystyczny smak rzodkiewka zawdzięcza olejkowi gorczyczanemu. Olejek ten pobudza trawienie i zwiększa apetyt. Dodatkowo spora zawartość witaminy C, witamin z kompleksu B, soli mineralnych oraz żelaza, powodują, że rzodkiewka jest bardzo popularna i chętnie kupowana.
Ostatnie lata pokazują jak mocno rozwinęła się uprawa rzodkiewki. Powstało wiele nowych, wartościowych odmian rzodkiewki, które różnią się między sobą: kształtem zgrubienia, jego barwą, jędrnością, zabarwieniem miąższu i jego ostrością. Kształt zgrubień może być, paluszkowaty, kulisty lub długi, z kolei średnica zgrubień oscyluje od 2 do 6 cm. Najczęstsze barwy zgrubienia rzodkiewki to: ciemnoczerwona, szkarłatna różowa, biała, ale występują też odmiany w kolorze ciemnofioletowej i żółtej. Samo zakończenie korzeniowe jest w barwie identycznej jak zgrubienie lub po prostu białe.
Do uprawy pod tunelem foliowym zaleca się następujące odmiany rzodkiewek:
Do uprawy polowej, ale również pod tunelem foliowym zaleca się:
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl