Nasiona ekologiczne – czym powinny się charakteryzować? Sprawdź!
Zobacz także
- Nasiona pomidorów – siew, zdolność kiełkowania, odmiany i cechy jakościowe
- Nasiona pietruszki - wszystko, co trzeba o nich wiedzieć!
- Nasiona dyni – przeczytaj, zanim wybierzesz się do sklepu ogrodniczego
- Nasiona marchwi – charakterystyka dobrego materiału siewnego
- Nasiona fasoli – cechy jakościowe i odmianowe materiału siewnego
- Nasiona rzodkiewki – jakie wybrać, aby uzyskać pokaźny plon?
Nasiona ekologiczne to ogrodniczy must-have już od kilku sezonów. Hasło ekologii nieodmiennie towarzyszy nam w dyskusji o zdrowym trybie życia oraz dbałości o środowisko naturalne. Dzięki nasionom spod szyldu eko każdy działkowiec i ogrodnik-amator może zająć się ekologią w praktyce. Czym reklamowany w ten sposób materiał siewny różni się od zwyczajnych nasion? Jakie warunki musi spełnić, by zasłużyć na miano ekologicznego, w jaki sposób się go produkuje i jak kształtują się jego ceny na polskim rynku? Odpowiadamy!
Nasiona ekologiczne – czyli jakie?
Nasiona ekologiczne to materiał siewny otrzymany z upraw, na których nie stosowano nawozów sztucznych ani środków ochrony roślin. Plantacje rodzin rodzicielskich są pielęgnowane metodami tradycyjnymi, bez sięgania po preparaty chemiczne, szkodliwe dla mikroorganizmów i zanieczyszczające środowisko. Z tego względu do rozmnażania wybiera się wyselekcjonowane odmiany warzyw, które cechują się naturalną odpornością bądź tolerancją na choroby i szkodniki. Plantacje nasion ekologicznych są zakładane i prowadzone według ścisłych wytycznych Unii Europejskiej, a przeznaczony do sprzedaży materiał nasienny podlega kontroli jednostki certyfikującej. W Polsce jednostką taką jest AGRO BIO TEST. Jeśli zatem zależy nam na kupnie nasion ekologicznych, szukajmy produktów oznaczonych jako „BIO nasiona” i opatrzonych symbolem listka, złożonego z białych gwiazdek, na jasnozielonym tle. Symbol ten to unijne logo produkcji ekologicznej.
Pozyskiwanie nasion ekologicznych
Plantacja nasion ekologicznych musi być prowadzona wedle rygorystycznych zasad. Nie rozmnaża się na niej roślin modyfikowanych genetycznie, nie przeprowadza się oprysków przyspieszających dojrzewanie ani nie zaprawia się materiału siewnego sztucznymi substancjami. Rośliny mateczne nawozi się wyłącznie nawozami organicznymi i mineralnymi pochodzenia naturalnego, bez domieszek substancji syntetycznych. Niedopuszczalne jest również stosowanie herbicydów – uprawę odchwaszcza się wyłącznie mechanicznie. Ochrona przed chorobami oraz szkodnikami polega m.in. na utrzymywaniu odpowiedniej higieny, w tym zapobieganiu zachwaszczeniu, stosowaniu okryć i wykorzystywaniu zjawiska allelopatii, czyli prawidłowego doboru sąsiedztwa roślin, oraz sadzeniu gatunków odstraszających szkodniki.
Gatunki warzyw uprawiane z nasion ekologicznych
Wskutek panującej obecnie mody na zdrowe odżywianie się oraz rosnącej świadomości ekologicznej nasiona BIO cieszą się coraz większą popularnością. Dzięki temu ich pracochłonna uprawa staje się opłacalna, a producenci wypuszczają na rynek wciąż nowe gatunki i odmiany warzyw BIO. Obecnie można zaopatrzyć się w nasiona ekologiczne bobu, brokułu, buraka ćwikłowego, cebuli, cukinii, fasoli szparagowej, marchwi, ogórka szklarniowego, pomidora szklarniowego, pietruszki naciowej, rukoli, sałaty masłowej i szpinaku. W sprzedaży dostępne są także nasiona ekologiczne ziół, m.in. bazylii, kopru i szczypiorku, a nawet ekologiczne nasiona na kiełki. Do wiodących producentów nasion BIO należą m.in. PlantiCo, Vilmorin oraz Bejo Zaden.
czytaj dalej...Kategorie
WarzywnictwoZobacz także
-
-
59681 , 2 , 0 , 0 Zapylanie pomidorów - naturalne, sztuczne, w szklarni i domu
-
-
2658 , 0 , 0 , 0 Jakie nasiona melisy warto kupić do siewu? Zobacz!