Nasiona fasoli – cechy jakościowe i odmianowe materiału siewnego
Zobacz także
Fasola ma największe znaczenie gospodarcze wśród uprawianych w Polsce warzyw strączkowych. Częścią jadalną są zarówno mięsiste strąki, jak i nasiona.
Wśród odmian fasoli zwykłej rozróżnia się fasole karłowe, o krótkich i sztywnych pędach, oraz fasolę wysokorosnącą, tyczną, o długich i wijących się pędach. Przedstawiamy zbiór najważniejszych informacji, które trzeba wiedzieć o nasionach fasoli.
Wygląd nasion
Owocem fasoli jest wydłużony strąk, który u odmian na suche nasiona łatwo pęka, nie pęka natomiast u odmian szparagowych. Strąk zawiera 4-8 ułożonych naprzemianlegle nasion różnej wielkości. Ich kształt, wielkość i zabarwienie wykazują dużą różnorodność w zależności od odmiany. Mogą one zarówno mieć kształt nerkowaty, walcowaty lub kulisty, jak i jednobarwne lub wielobarwne, białe, żółte, różowe, brązowe, a nawet czarne.
Masa 1000 nasion
Masa 1000 nasion może wynosić od 65 do nawet 1500 g w zależności od odmiany. Masa 1000 nasion fasoli szparagowej waha się w granicach 65-70 g dla odmian o drobnych nasionach, 120-165 dla odmian o średnich nasionach oraz 160-220 g dla odmian o dużych nasionach. W 1 g materiału siewnego znajduje się 1-6 nasion.
Masa 1000 nasion fasoli przeznaczonej na suche nasiona waha się w granicach do 250 g dla odmian o drobnych nasionach, 250-400 g dla odmian o średnich nasionach oraz powyżej 400 g dla odmian o dużych nasionach. W 1 g materiału siewnego znajduje się 1-6 nasion.
Zdolność kiełkowania
Nasiona zaczynają kiełkować w temperaturze powyżej 11o C po 7-14 dniach od siewu. Optymalna temperatura kiełkowania fasoli wynosi 15-18o C, a temperatura wzrostu wynosi 20-25o C. Zbyt wysoka temperatura, podobnie jak zbyt niska (12-15o C), źle wpływa na wzrost roślin.
Kiedy siać nasiona?
Okres wegetacji odmian karłowych wynosi 60-80 dni, a odmian tycznych 80-100 dni. Jednak w przypadku fasoli uprawianej na nasiona okres ten wydłuża się do 100-110 dni u odmian wczesnych oraz 120-140 dni u odmian późnych.
Fasolę szparagową wysiewa się od połowy maja do końca drugiej dekady czerwca, a w niektórych rejonach nawet do końca czerwca. Fasolę na nasiona sieje się ok. 10 maja, gdy ziemia jest nagrzana i nie ma ryzyka przemarznięcia siewek.
czytaj dalej...RÓŻNE OBLICZA FASOLI – POZNAJ JE, MIERZĄC SIĘ Z NASZYMI PYTANIAMI [QUIZ]
Zobacz także
-
29740 1 0 0 -
9306 , 0 , 0 , 0 Rzodkiewka - uprawa, odmiany i wartość odżywcza
-
7360 , 0 , 0 , 0 Stratyfikacja nasion - wszystko co trzeba o niej wiedzieć
-
59636 , 2 , 0 , 0 Zapylanie pomidorów - naturalne, sztuczne, w szklarni i domu