
Wszystko, co trzeba wiedzieć o odmianach sałaty i sposobach jej uprawy
Pietruszka jest popularnym warzywem przyprawowym, zarówno jej liście, jak i korzenie mają duże znaczenie odżywcze i zawierają wiele cennych składników. To roślina dwuletnia, w pierwszym roku wegetacji wykształca rozetę liści i korzeń, w drugim nową rozetę liści, pędy kwiatowe i nasiona.
W Polsce uprawia się dwa podgatunki pietruszki: korzeniową na skalę towarową oraz naciową amatorsko w ogródkach i na działkach. Przedstawiamy zbiór najważniejszych informacji, które trzeba wiedzieć o nasionach pietruszki.
Owocem pietruszki jest dwudzielna rozłupka posiadająca wyraźne żeberka i kanaliki wypełnione olejkiem lotnym. Po dojrzeniu rozpada się na dwie niełupki, będące materiałem siewnym, o długości 2-3 mm. Nasiona pietruszki są owalne, barwy szarozielonej lub szarobrązowej. W okrywie nasiennej każdego z nich umieszczonych jest 6 kanalików wypełnionych olejkiem eterycznym, które nadają im charakterystyczny zapach. Nasiona zawierają od 2 do 7% olejków lotnych.
Masa 1000 nasion wynosi ok. 1,2 g. W 1 g materiału siewnego znajduje się 800-900 nasion.
Pietruszka nie jest wrażliwa na niską temperaturę, zaczyna kiełkować już w temperaturze 2-3o C, a mrozoodporne siewki wytrzymują przymrozki nawet do -9o C. Optymalna temperatura w okresie kiełkowania wynosi 18-22o C, a w okresie wegetacji 10-12o C. Temperatura powyżej 20o C jest dla niej szkodliwa.
Ponadto pietruszka ma dość długi okres kiełkowania roślin, wschody pojawiają się dopiero po 15-20 dniach, a w mniej sprzyjających warunkach nawet później, po 35-40 dniach. Aby przyspieszyć kiełkowanie zaleca się moczenie nasion w ciepłej wodzie przez dobę i przechować wilgotne nasiona przez kolejne dwa dni.
Na najwcześniejszy letni zbiór należy siać pietruszkę albo przed zimą, przed nadejściem mrozów, albo bardzo wcześnie na wiosnę, pod koniec marca i na początku kwietnia, gdy duże zapasy wody w glebie pozwalają na szybki i wyrównany wzrost roślin.
Pietruszkę na przechowywanie zimowe sieje się nieco później, na przełomie kwietnia i maja, zaś na wysadki wysiewa się jedynie w końcu kwietnia. Natomiast odmianę naciową w uprawie na zbiór jesienny powinno się wysiewać na przełomie lipca i sierpnia.
Podstawą prawidłowych wschodów pietruszki jest wcześniejsze zaprawienie nasion. Rośliny źle znoszą przesadzanie, dlatego uprawia się ją wyłącznie z bezpośredniego siewu nasion zaprawionych w pole, najczęściej metodą na płasko, rzadziej na redlinach. W uprawie pietruszki stosuje się trzy rodzaje siewu: rzędowy, pasowy lub wstęgowy. Na powierzchni 1 m2 należy wysiać 0,5-0,6 g nasion. Optymalna głębokość siewu wynosi 1,5-3 cm, na glebach lekkich i torfowych można jednak zwiększyć ją do 4 cm.
Należy pamiętać, że rozstawa rzędów zależy od celu uprawy – w siewie na najwcześniejszy zbiór (pęczkowy) odległość rzędów powinna wynosić 30-40 cm, w późniejszym siewie (na przechowanie) zalecana odległość zmniejsza się do 20-25 cm. Odległość między roślinami w rzędach powinna wynosić 8-10 cm. Norma wysiewu wynosi 4-5 kg nasion na 1 hektar przy wysiewie wczesnym, zwiększając się do 6 kg w okresie letnim, do nawet 7 kg przy siewie przedzimowym.
czytaj dalej...Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl