Nasiona pietruszki - wszystko, co trzeba o nich wiedzieć!

Pietruszka Nasiona pietruszki

Pietruszka jest popularnym warzywem przyprawowym, zarówno jej liście, jak i korzenie mają duże znaczenie odżywcze i zawierają wiele cennych składników. To roślina dwuletnia, w pierwszym roku wegetacji wykształca rozetę liści i korzeń, w drugim nową rozetę liści, pędy kwiatowe i nasiona.

W Polsce uprawia się dwa podgatunki pietruszki: korzeniową na skalę towarową oraz naciową amatorsko w ogródkach i na działkach. Przedstawiamy zbiór najważniejszych informacji, które trzeba wiedzieć o nasionach pietruszki.

Wygląd nasion

Owocem pietruszki jest dwudzielna rozłupka posiadająca wyraźne żeberka i kanaliki wypełnione olejkiem lotnym. Po dojrzeniu rozpada się na dwie niełupki, będące materiałem siewnym, o długości 2-3 mm. Nasiona pietruszki są owalne, barwy szarozielonej lub szarobrązowej. W okrywie nasiennej każdego z nich umieszczonych jest 6 kanalików wypełnionych olejkiem eterycznym, które nadają im charakterystyczny zapach. Nasiona zawierają od 2 do 7% olejków lotnych.

Masa 1000 nasion

Masa 1000 nasion wynosi ok. 1,2 g. W 1 g materiału siewnego znajduje się 800-900 nasion.

Zdolność kiełkowania

Pietruszka nie jest wrażliwa na niską temperaturę, zaczyna kiełkować już w temperaturze 2-3o C, a mrozoodporne siewki wytrzymują przymrozki nawet do -9o C. Optymalna temperatura w okresie kiełkowania wynosi 18-22o C, a w okresie wegetacji 10-12o C. Temperatura powyżej 20o C jest dla niej szkodliwa.

Ponadto pietruszka ma dość długi okres kiełkowania roślin, wschody pojawiają się dopiero po 15-20 dniach, a w mniej sprzyjających warunkach nawet później, po 35-40 dniach. Aby przyspieszyć kiełkowanie zaleca się moczenie nasion w ciepłej wodzie przez dobę i przechować wilgotne nasiona przez kolejne dwa dni.

Kiedy siać nasiona?

Na najwcześniejszy letni zbiór należy siać pietruszkę albo przed zimą, przed nadejściem mrozów, albo bardzo wcześnie na wiosnę, pod koniec marca i na początku kwietnia, gdy duże zapasy wody w glebie pozwalają na szybki i wyrównany wzrost roślin.

Pietruszkę na przechowywanie zimowe sieje się nieco później, na przełomie kwietnia i maja, zaś na wysadki wysiewa się jedynie w końcu kwietnia. Natomiast odmianę naciową w uprawie na zbiór jesienny powinno się wysiewać na przełomie lipca i sierpnia.

Jak siać nasiona?

Podstawą prawidłowych wschodów pietruszki jest wcześniejsze zaprawienie nasion. Rośliny źle znoszą przesadzanie, dlatego uprawia się ją wyłącznie z bezpośredniego siewu nasion zaprawionych w pole, najczęściej metodą na płasko, rzadziej na redlinach. W uprawie pietruszki stosuje się trzy rodzaje siewu: rzędowy, pasowy lub wstęgowy. Na powierzchni 1 m2 należy wysiać 0,5-0,6 g nasion. Optymalna głębokość siewu wynosi 1,5-3 cm, na glebach lekkich i torfowych można jednak zwiększyć ją do 4 cm.

Należy pamiętać, że rozstawa rzędów zależy od celu uprawy – w siewie na najwcześniejszy zbiór (pęczkowy) odległość rzędów powinna wynosić 30-40 cm, w późniejszym siewie (na przechowanie) zalecana odległość zmniejsza się do 20-25 cm. Odległość między roślinami w rzędach powinna wynosić 8-10 cm. Norma wysiewu wynosi 4-5 kg nasion na 1 hektar przy wysiewie wczesnym, zwiększając się do 6 kg w okresie letnim, do nawet 7 kg przy siewie przedzimowym.

czytaj dalej...

CZY WIESZ, JAKIE TAJEMNICE SKRYWA NIEPOZORNA PIETRUSZKA? [QUIZ]

[1/14] Ile kalorii znajduje się w 100 g pietruszki?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki