
Uprawa rzodkiewki możliwa niemal przez cały rok. Poznaj najważniejsze zasady!
Już w V w.p.n.e. sałatę uprawiano i spożywano na terenie Grecji i Rzymu oraz w Azji Zachodniej. W obrębie gatunku sałaty siewnej (Lactuca sativa L.) wyróżnia się kilka odmian botanicznych sałat: głowiastą, rzymską, listkową oraz łodygową.
Sałata jest rośliną jednoroczną, o krótkim okresie wegetacji. Jest bardzo popularnym warzywem prawie we wszystkich krajach strefy umiarkowanej. Wartość energetyczna jest niewielka i jest cennym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Pojawia się w sklepach już wiosną, kiedy nie ma zbyt wielu świeżych warzyw.
Sałatę możemy zbierać cały rok, należy tylko dostosować wybór odmiany do pory roku. Od lutego do kwietnia wysiewamy odmiany wiosenne, lubiące chłód i wilgoć. A od maja wybieramy odmiany letnie, które dobrze reagują na wysokie temperatury. W okresie jesiennym siejemy sałaty zimowe, odporne za zimno.
Najczęściej uprawianą w Polsce odmianą sałaty jest sałata głowiasta masłowa o miękkich i gładkich liściach. Równie często występuje sałata głowiasta krucha. Do mniej popularnych, ale coraz częściej uprawianych, należą sałaty: rzymska oraz listkowa.
Odmiany wczesne sałaty głowiastej masłowej:
Odmiany średniopóźne sałaty głowiastej masłowej:
Odmiany późne sałaty głowiastej masłowej:
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl