Sałata rzymska zapomniana i odkryta na nowo!
Uprawa sałaty lodowej. Podpowiadamy, jak cieszyć się kruchymi i soczystymi liśćmi
Zobacz także
Sałata głowiasta krucha (Lactuca sativa var. capitata L.), zwana sałatą lodową, była dawniej rzadko uprawiana w naszym kraju – wyłącznie amatorsko. Wzrastający popyt na nią i możliwość uprawy latem sprawiły, że producenci przekonali się do jej produkcji. Pochodzi prawdopodobnie od dzikiego gatunku Lactuca scariola.
Opis botaniczny i wartość odżywcza
Sałata krucha jest jednoroczną rośliną, której okres wegetacji wynosi zwykle 50–60 dni. Zawiązuje dość duże główki, twarde, złożone ze zwiniętych, kruchych i soczystych liści. Ma palmowy system korzeniowy z bocznymi korzeniami wyrastającymi z głównego korzenia pod kątem ostrym.
Częścią jadalną sałaty lodowej są liście, które spożywa się na surowo. Dostarczają naszemu organizmowi wiele witamin, m.in. B1, B2, PP, K i C, oraz sole mineralne, głównie wapnia, magnezu, żelaza i potasu.
Wymagania
Sałata to roślina klimatu umiarkowanego, nie ma dużych wymagań. Urośnie już w 5°C, a najlepszej jakości główki zawiąże w 12–14°C. Po zahartowaniu zniesie przymrozki do -5°C, lecz długo trwające chłody powodują tworzenie się małej, często zdeformowanej główki. Z kolei w temperaturze powyżej 20°C główki będą luźne i wydłużone. Posiada duże wymagania świetlne, sadzona na stanowisku zacienionym zawiązuje podobne główki jak w przypadku zbyt wysokiej temperatury. Najwięcej światła potrzebuje w początkach rozwoju, głównie podczas produkcji rozsady. Odmiany wczesne preferują gleby żyzne, szybko nagrzewające się, głównie gleby gliniasto-piaszczyste, późne zaś rosnąć będą na glebach cięższych lub torfowych, które są chłodniejsze.
Nawożenie
Sałatę uprawia się w pierwszym lub drugim roku po oborniku w dawce 20–30 t/ha. W glebie dla jej dobrego rozwoju powinno znajdować się 70–90 mg N (NH4+NO3), 50–70 mg P, 150–200 mg K, 55–75 mg Mg i 1000–1500 mg Ca (w 1 dm3). Dawki nawozowe powinny być ustalone na podstawie analizy chemicznej gleby. Najodpowiedniejsze będą nawozy w formie łatwo przyswajalnej.
Zmianowanie
Sałata ze względu na krótki okres wegetacji może być uprawiana jako przedplon, poplon lub w międzyplonie. Dobrze rośnie po cebuli, buraku ćwikłowym, ogórku, szpinaku i pomidorze. Jako przedplon najlepsza jest dla dyniowatych i psiankowatych. Często prowadzi się uprawę równorzędną sałaty z kapustą wczesną lub kalafiorem.
czytaj dalej...SĄDZISZ, ŻE O SAŁACIE WIESZ JUŻ WSZYSTKO? PRZEKONAJ SIĘ! [QUIZ]
Zobacz także
-
-
9418 , 0 , 0 , 0 Uprawa sałaty – siejemy i zbieramy dorodne warzywa
-
-
5066 , 0 , 0 , 0 Sałata rzymska zapomniana i odkryta na nowo!