
Sałata rzymska zapomniana i odkryta na nowo!
Sałata głowiasta krucha (Lactuca sativa var. capitata L.), zwana sałatą lodową, była dawniej rzadko uprawiana w naszym kraju – wyłącznie amatorsko. Wzrastający popyt na nią i możliwość uprawy latem sprawiły, że producenci przekonali się do jej produkcji. Pochodzi prawdopodobnie od dzikiego gatunku Lactuca scariola.
Sałata krucha jest jednoroczną rośliną, której okres wegetacji wynosi zwykle 50–60 dni. Zawiązuje dość duże główki, twarde, złożone ze zwiniętych, kruchych i soczystych liści. Ma palmowy system korzeniowy z bocznymi korzeniami wyrastającymi z głównego korzenia pod kątem ostrym.
Częścią jadalną sałaty lodowej są liście, które spożywa się na surowo. Dostarczają naszemu organizmowi wiele witamin, m.in. B1, B2, PP, K i C, oraz sole mineralne, głównie wapnia, magnezu, żelaza i potasu.
Sałata to roślina klimatu umiarkowanego, nie ma dużych wymagań. Urośnie już w 5°C, a najlepszej jakości główki zawiąże w 12–14°C. Po zahartowaniu zniesie przymrozki do -5°C, lecz długo trwające chłody powodują tworzenie się małej, często zdeformowanej główki. Z kolei w temperaturze powyżej 20°C główki będą luźne i wydłużone. Posiada duże wymagania świetlne, sadzona na stanowisku zacienionym zawiązuje podobne główki jak w przypadku zbyt wysokiej temperatury. Najwięcej światła potrzebuje w początkach rozwoju, głównie podczas produkcji rozsady. Odmiany wczesne preferują gleby żyzne, szybko nagrzewające się, głównie gleby gliniasto-piaszczyste, późne zaś rosnąć będą na glebach cięższych lub torfowych, które są chłodniejsze.
Sałatę uprawia się w pierwszym lub drugim roku po oborniku w dawce 20–30 t/ha. W glebie dla jej dobrego rozwoju powinno znajdować się 70–90 mg N (NH4+NO3), 50–70 mg P, 150–200 mg K, 55–75 mg Mg i 1000–1500 mg Ca (w 1 dm3). Dawki nawozowe powinny być ustalone na podstawie analizy chemicznej gleby. Najodpowiedniejsze będą nawozy w formie łatwo przyswajalnej.
Sałata ze względu na krótki okres wegetacji może być uprawiana jako przedplon, poplon lub w międzyplonie. Dobrze rośnie po cebuli, buraku ćwikłowym, ogórku, szpinaku i pomidorze. Jako przedplon najlepsza jest dla dyniowatych i psiankowatych. Często prowadzi się uprawę równorzędną sałaty z kapustą wczesną lub kalafiorem.
czytaj dalej...Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl