Uprawa cykorii sałatowej – niezwykle zdrowe i łatwe w pielęgnacji warzywo. Sprawdź!

Radicchio Cykoria typu radicchio

Cykoria sałatowa (Cichorium intybus L. var. foliosum Bisch.) pochodzi od cykorii podróżnik (Cichorium intybus L.) powszechnie dziko występującej w Europie i południowej Azji. Znana i uprawiana była już w starożytności. Zaliczana jest do warzyw liściowych, ze względu na rodzaj produkcji często traktowana jest natomiast jako warzywo korzeniowe. Zana pod nazwą Witloof – białe liście.

Opis botaniczny

Roślina dwuletnia, obcopylna, czasem może występować samozapylenie. W pierwszym roku tworzy rozetę liści i korzeń spichrzowy do 30 cm długości. W drugim roku wytwarza pęd kwiatostanowy kwitnący ok. 2 miesiące i owocujący. Owocem jest niełupka stanowiąca materiał siewny. W 1 g znajduje się 600–800 nasion. Zdolność kiełkowania utrzymują do 5 lat.

Część użytkową, którą stanowią liście złożone w główkę, otrzymuje się przez pędzenie korzenia spichrzowego bez dostępu światła. Liście powinny być barwy białej. Przy dopuszczeniu światła korzenie wytwarzają zielone, niesmaczne główki, pozbawione wartości handlowej.

W obrębie odmian cykorii sałatowej wyróżnia się typ radicchio tworzący luźne lub zwarte główki o liściach barwy czerwonej, po bordową z białymi nerwami i ogonkami liściowymi.

Wartość odżywcza i gospodarcza

Cykoria nie posiada dużej wartości biologicznej, za to ma stosunkowo wysoką wartość dietetyczną. Główki zawierają 1,7% białka, wiele soli mineralnych, między innymi wapń, fosfor, magnez i żelazo. Bogate są również w witaminy B1, B2, PP, C, prowitaminę A oraz kwasy nikotynowy i szczawiowy. Delikatnie gorzki smak powoduje związek zwany intybiną, który pozytywnie wpływa na tworzenie czerwonych krwinek, procesy trawienne oraz pracę nerek. Ponadto jest zasadotwórczy. Spożycie cykorii zalecane jest przy diecie odkwaszającej.

Największe powierzchnie upraw i najwyższa konsumpcja notowane są w krajach Beneluksu, we Francji, Włoszech, w Czechach i na Słowacji. W Polsce cykoria sałatowa jest jeszcze rzadko spożywana. Największy rynek zbytu znajduje się głównie w Warszawie i innych większych miastach. W okresie zimowym, ze względu na deficyt warzyw, wzrasta zainteresowanie nią.

W Polsce w 2012 r. uprawy obejmowały obszar ok. 1,8 tys. ha, przy czym zbiory wynosiły 49,2 tys. ton. Największy areał uprawny znajduje się w województwie kujawsko-pomorskim (1,3 tys. ha).

Wymagania klimatyczne i glebowe

Cykoria sałatowa jest rośliną klimatu umiarkowanego. Doskonale znosi polskie warunki. Do kiełkowania potrzebuje temperatury minimum 12°C. Optymalna temperatura do wzrostu wynosi 15–20°C.

Cykoria ma duże zapotrzebowanie na wodę, szczególnie podczas przyrostu korzeni. Ze względu na to, że proces ten przypada na sierpień i wrzesień, gdzie w Polsce jest największa ilość opadów w tym terminie, nie wymaga znacznego nawadniania i dodatkowego nakładu pracy. Nie jest wrażliwa na jesienne przymrozki, lecz temperatury znacznie poniżej 10°C powodują uszkodzenia stożka wzrostu korzenia. Wiosenne przymrozki za to mogą pobudzać jarowizację.

Do uprawy cykorii najlepsze są gleby próchniczne, żyzne, o obojętnym odczynie (pH=6,0–7,0). Słabo wyrasta na glebach piaszczystych, a szczególnie źle rośnie na ciężkich i zalewowych.

Zmianowanie

Cykoria nie powinna być uprawiana w monokulturze. Nie zaleca się uprawy po warzywach z tej samej rodziny botanicznej oraz po warzywach korzeniowych. Najlepszym przedplonem są kapusta, kalafior, fasola, groch i ziemniaki oraz rośliny odchwaszczające pole. Nie powinno się prowadzić upraw po zbożach i roślinach cebulowych ze względu na pozostawienie po nich pola mocno zachwaszczonego.

Nawożenie

Cykorię uprawia się w drugim lub trzecim roku po oborniku lub nawozach zielonych z roślin bobowatych. Nawożenie przedsiewne (na 1 ha) powinno składać się z 50–60 kg N, 40–80 kg P205, 120–180 kg K20. Dodatkowo po przerywce stosuje się nawożenie pogłówne azotem w dawce 50–60 kg/ha. Przenawożenie tym pierwiastkiem powoduje opóźnienie wyrastania korzeni.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki