Tasznik pospolity - opis, charakterystyka, zdjęcia, zwalczanie
Cykoria podróżnik niejedno ma oblicze: chwast, warzywo i roślina lecznicza
Zobacz także
Cykoria podróżnik (Cichorium intybus) to wieloletnia, ceniona na całym świecie, roślina lecznicza i warzywna, przez niektórych jednak traktowana jako chwast. Swoją nazwę prawdopodobnie zawdzięcza miejscu występowania – rośnie na przydrożach, nasypach kolejowych oraz miedzach i pastwiskach. Jedna z legend głosi, że barwa jej kwiatów pochodzi od łez niebieskookiej dziewczyny tęskniącej za swoim ukochanym. Inne nazwy: podróżnik lekarski, podróżnik błękitny, cykoria dzika, cykoria polna, batogi św. Jana, kozi mlecz, miododajna królewna, popie ruki. Od cykorii podróżnik pochodzi jadana i często uprawiana cykoria sałatowa.
Opis botaniczny
Cykoria posiada wzniesioną, szorstko owłosioną pustą łodygę dorastającą do 120 cm wysokości, na której pojawiają się lancetowate liście i piękne, niebieskie języczkowate kwiaty. Pod powierzchnią gleby ukryty jest silnie rozwinięty korzeń palowy o gorzkim smaku.
Skład surowca leczniczego
W zielu cykorii podróżnik znajdują się alkaloidy, glikozydy, flawony i kumaryna. Ziele stanowią wierzchołki pędów zbierane na początku kwitnienia rośliny. W liściach obecne są flawonoidy, głównie kwercetyna, a w kwiatach antocyjany wykazujące działanie przeciwutleniające. Korzeń zawiera sok mleczny, a w nim zawarte są substancje goryczowe (intybina), cukry (inulina), cholina, fitosterole, żywice, śluzy, sole mineralne i śladowe ilości olejku eterycznego (cichoreol).
Zastosowanie
Liście można stosować w postaci świeżej i suszonej, korzenie zwykle poddaje się suszeniu.
Kuchnia
Świeże kwiaty i liście można stosować jako dodatek do sałatek. Pąki kwiatowe warto marynować. Pędzony korzeń wytwarza drobne rozetki – główki, które można dodawać do sałatek. Wysuszony, starty i palony korzeń stanowi wspaniałe urozmaicenie smaku kawy lub niekiedy jej substytut.
czytaj dalej...ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH
Zobacz także
-
-
4768 , 0 , 0 , 0 Babka zwyczajna – chwast pastwisk i upraw wieloletnich
-
-
35535 , 14 , 0 , 0 Uwaga na blekot pospolity – trujący chwast upraw szerokorzędowych!
Dodaj komentarz
Tagi
Cykoria podróżnik Cykoria podróżnik - uprawa Cykoria podróżnik - zwalczanie Cykoria podróżnik - zastosowanie Cichorium intybus Chwasty dwuliścienne Chwasty użytków zielonych Podróżnik lekarski Podróżnik błękitny Cykoria dzika Cykoria polna Batogi św. Jana Kozi mlecz Popie rurki Cykoria podróżnik - zastosowanie w kuchni Rośliny paszowe Cykoria podróżnik - zastosowanie w ziołolecznictwie Cykoria podróżnik - rozmnażanie Chwasty w cykorii sałatowejOgłoszenia premium
Przenośnik Ślimakowy
Suszarnia SP kompatybilna z biogazownią
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Pożyczki Hipoteczne Bez Bik pod grunty
Uprawa
- Żyto
- Łubin
- Bobik
- Buraki
- Choroby roślin
- Choroby zbóż
- Chwasty
- Facelia
- Gleby
- Gorczyca
- Groch siewny
- Gryka
- Jęczmień
- Koniczyna
- Kukurydza
- Lucerna
- Nawożenie
- Odmiany ziemniaków
- Owies
- Pszenżyto
- Pszenica
- Rośliny lecznicze
- Rośliny pastewne
- Rośliny strączkowe
- Rzepak
- Soczewica
- Soja
- Szkodniki upraw
- Trawy łąkowe
- Tytoń
- Uprawa
- Wyka
- Zabiegi agrotechniczne
- Zboża
- Ziemniaki